Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Súd o predĺžení väzby Jankovskej: Rozhoduje sa bez jej prítomnosti

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predĺžiť väzbu bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti SR Monike J. bez jej účasti.

Obhajca Peter Erdős o zdravotnom stave Moniky Jankovskej:

Zdravotný stav Jankovskej neumožňuje účasť na akomkoľvek výsluchu, tvrdí jej obhajca (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Moja klientka sa nezúčastní dnešného výsluchu vzhľadom na jej zlý zdravotný stav. Rozhodovanie sa uskutoční v jej neprítomnosti," uviedol obhajca Peter Erdős. Podľa jeho slov nie je v súčasnosti schopná akéhokoľvek výsluchu pred sudcom, ako aj orgánmi činnými v trestnom konaní. Zdôvodňuje to jej zlým psychickým stavom, predovšetkým vzhľadom na jej pokus o samovraždu z konca januára.

Monika J. by mala byť väzobne stíhaná do 11. marca. Vo väzbe je od minuloročnej marcovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Búrka. Príslušníci NAKA vtedy zadržali 13 sudcov, pričom padli obvinenia z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Monike J. po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Rozhoduje sa aj o predĺžení väzby sudcovi Richardovi M.

O predĺžení väzby sudcovi Krajského súdu (KS) v Bratislave Richardovi M., ktorý bol zadržaný počas minuloročnej akcie Búrka, začal rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

"K dnešnému rozhodovaniu sa nebudem vyjadrovať. Môj klient je vo väzbe cez 11 mesiacov. Skúste si každý sám odpovedať. Ak by ste boli v kolúznej väzbe, s jediným, s kým sa môže stretávať, sú jeho advokáti, má minimálny kontakt s rodinou, ak nerátam nejaký občasný telefonát s manželkou. Ak sa vykonávajú, tak ako sa vykonávajú úkony – liknavo a pomaly, tak doktrína plynutia času a teória zosilených dôvodov hovorí, že po takej dlhej dobe dôvody väzby nemôžu byť. Aj keby boli, musí byť na slobode," uviedol pre médiá obhajca Ondrej Urban.

Richard M. je jedným z 13 sudcov, ktorých vlani 11. marca počas akcie Búrka, zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA). Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku. Obvinený je aj v rámci minuloročnej jesennej akcie Víchrica.

Viac o téme: PezinokŠpecializovaný trestný súdPredĺženie väzbyMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu