Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU: V Žiline dostalo vakcínu 587 učiteľov

Očkovanie učiteľov Zobraziť galériu (4)
Očkovanie učiteľov (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

ŽILINA – Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvorila mimoriadne vakcinačné centrum nielen v sobotu, ale i v nedeľu. Počas dvoch dní zaočkovali spolu 1007 osôb, z nich 587 učiteľov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že v sobotu očkovali v žilinskej nemocnici štandardne objednané osoby nad 75 rokov a ďalšie osoby určené vyhláškou ministerstva zdravotníctva. V nedeľu vytvorila nemocnica voľné kapacity navyše pre prvú fázu prihlasovania pedagogických zamestnancov do 55 rokov.

"Okamžite po tom, ako sa začalo hovoriť o možnosti vakcinácie učiteľov, ma kontaktoval žilinský primátor Peter Fiabáne s tým, že mesto má veľký záujem na otvorení škôl, ich zamestnanci sú pripravení a chcú sa dať zaočkovať. Preto sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci a nedeľu pripravili ako špeciálny očkovací deň pre učiteľov aj u nás v nemocnici," vysvetlil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

Záujem bol podľa neho veľký nielen zo strany škôl v Žiline, ale pridali sa i ďalší učitelia z okolitých miest a obcí. "Som preto rád, že v krajskom meste vznikli počas posledného víkendu až dve vakcinačné centrá, ktoré spolu zvládli vytvoriť dostatočnú kapacitu pre všetkých," doplnil Stalmašek s tým, že v priestoroch FNsP Žilina podali v nedeľu vakcínu AstraZeneca 587 učiteľom.

Očkovanie učiteľov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Vo FNsP chcú tento týždeň pokračovať v očkovaní pedagogických zamestnancov nad 55 rokov vakcínou Moderna. Učitelia z druhej fázy sa už objednávajú na nedeľu 21. februára. "Momentálne máme obsadených takmer 500 zo 600 otvorených termínov. Popritom naďalej fungujeme cez týždeň a taktiež výjazdovo v domovoch sociálnych služieb. Chcem sa preto poďakovať kolegom vo vakcinačnom centre, ktorí pracujú naplno. Denne zvládnu zaočkovať stovky ľudí, vďaka čomu sme v našej nemocnici do dnešného dňa podali celkovo 11.247 dávok vakcín, z toho pre 2732 osôb už s podaním druhej dávky," informoval medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Bízik.

Dodal, že v súvislosti s očkovaním momentálne evidujú u pacientov len mierne vedľajšie účinky zodpovedajúce možným príznakom opísaným v písomnej informácii pre užívateľov. "Ako je napríklad bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov či kĺbov alebo zvýšená teplota. Závažná reakcia sa zatiaľ neobjavila," uviedol Bízik.

Na území mesta Žilina sa očkuje v priestoroch FNsP Žilina a zároveň mimo organizácie FNsP Žilina aj v priestoroch zdravotníckeho zariadenia ŽILPO alebo športovej haly na Rosinskej ceste v Žiline. "Dôkladne si preto skontrolujte miesto a čas očkovania uvedené v COVID passe," upozornila hovorkyňa žilinskej nemocnice.

V Rooseveltovej nemocnici zaočkovali prvých 400 učiteľov

Vo vakcinačnom centre Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici v pondelok zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvých 400 učiteľov z Banskobystrického okresu. Počas tohto týždňa má dostať prvú dávku vakcíny približne 2000 pedagogických pracovníkov, ktorých kategórie špecifikuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. Informuje o tom nemocnica na sociálnej sieti.

"Väčšina rodičov už vníma potrebu vrátenia sa detí do škôl ako veľmi naliehavú. Deti sú však často bezpríznakoví prenášači vírusu a sú potenciálnym rizikom najmä pre staršie ročníky pedagógov, ktorí si zaslúžia byť chránení," vysvetľuje nemocnica. Vo vakcinačnom centre neustále očkujú priorizované skupiny občanov. Prvú dávku dostalo už 11.734 záujemcov a 4622 už podali druhú dávku.

Očkovanie učiteľov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Výjazdový očkovací tím Rooseveltovej nemocnice očkuje i ľudí priamo v domovoch sociálnych služieb. Postupne plánuje zaočkovať klientov takmer 90 DSS v Banskobystrickom samosprávnom kraji. K pondelku je v nemocnici 105 pacientov s ochorením COVID-19 a eviduje 37 pozitívnych zamestnancov.

V UNM zaočkovali cez víkend 620 učiteľov

Vo Vakcinačnom centre Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) začali počas víkendu očkovať zamestnancov škôl a školských zariadení. Vakcínu od spoločnosti AstraZeneca dostalo 620 učiteľov vo veku do 55 rokov. Informovala o tom Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

Doplnila, že záujem o očkovanie predstavuje viac ako 50 percent z kapacity vakcín, ktoré boli pripravené pre učiteľov počas prvého očkovacieho víkendu. "Tento týždeň budú v centre zaočkovaní vakcínou od Moderny učitelia vo veku nad 55 rokov. Registráciu záujemcov má na starosti Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií," uviedla Marčeková.

Vo Vakcinačnom centre martinskej nemocnice stihli zdravotníci doteraz zaočkovať už vyše 7100 záujemcov. "Očkovať sa začalo ešte 5. januára 2021. Druhú dávku dostalo celkovo už viac ako 2000 ľudí. Centrum v týchto dňoch prioritne očkuje druhou dávkou tak, aby bola dodržaná lehota 28 dní od podania prvej dávky pre už zaočkovaných," podotkla Marčeková.

Zásoby vakcín podľa nej dopĺňajú priebežne. "Avšak Vakcinačné centrum UNM funguje aj ako distribučné centrum očkovacích látok pre ďalšie vakcinačné centrá na Slovensku. Po doplnení zásob bude možnosť registrácie pre nových záujemcov o očkovanie opäť otvorená a zvyšovať sa bude aj priemerná denná kapacita očkovaných, ktorá je dnes 300," vysvetlila.

Očkovanie učiteľov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Vakcinačné centrum UNM má vytvorený systém pre prihlasovanie sa náhradníkov v prípade, že sa počas dňa na očkovanie nedostavia všetci riadne zaregistrovaní. "Treba však upozorniť, že počas dňa sa takéto prípady vyskytnú minimálne (jeden až dva) a v niektoré dni náhradníkov nekontaktujú vôbec, keďže sa dostavia všetci, ktorým bol riadny termín pridelený," dodala Marčeková.

"Vakcinačné centrum UNM posilňuje personál, očkovací tím tvorí aktuálne sedem administrátorov, šesť lekárov a tri zdravotné sestry. Naďalej pokračuje aj očkovanie pacientov dialyzačných centier, ako aj klientov zariadení sociálnych služieb, ktorých očkuje výjazdový očkovací tím UNM," uzavrela Marčeková.

Viac o téme: OčkovanieUčiteliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu