Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenská rektorská konferencia žiada o udelenie výnimky z COVID automatu pre vysokoškolákov

Univerzita Komenského v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovenská rektorská konferencia (SRK) žiada na základe upozornenia rektorov vysokých škôl, ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) o udelenie výnimky z COVID automatu a o úpravu obmedzení prijatých vládou SR týkajúcich sa slobody pohybu a pobytu pre študentov vysokých škôl na ich cestu do škôl, účelových zariadení a špecializovaných výučbových zariadení. Informovala o tom SRK.

SRK na základe uznesenia prijatého 4. februára žiada v úzkej spolupráci s univerzitami "o možnosť ponechať rozhodnutie o metóde výučby v kompetencii príslušnej vysokej školy za dodržania určených protiepidemických opatrení vo vybraných študijných odboroch". V prvom rade ide o lekárske, zdravotnícke a veterinárske odbory aj vzhľadom na spoločenský dopyt po týchto študentoch a skutočnosť, že ide o regulované povolania riadiace sa príslušnými európskymi smernicami.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

SRK tiež požiadala o udelenie výnimky pre výučbu na 3. stupni vysokoškolského vzdelávania v dennej a externej forme vo všetkých študijných odboroch a na všetkých vysokých školách, ktoré majú oprávnenie poskytovať takéto vzdelávanie. Zároveň však SRK upozorňuje nielen na kritickú situáciu študentov regulovaných povolaní, ale aj na potreby a podmienky, ktoré musia byť vytvorené pre študentov umeleckých smerov a študentov končiacich ročníkov, u ktorých sa vyžaduje experimentálna časť záverečnej práce v laboratóriách, ako aj ďalšie prípady.

Preto by SRK uvítala možnosť ponechať rozhodnutie o prezenčnej výučbe na samotných vysokých školách a v tejto súvislosti požiadala Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o poskytnutie dostatočného počtu antigénových testov pre vysoké školy, ktoré budú využité na zabezpečenie prezenčnej a hybridnej výučby.

Slovenská rektorská konferencia žiada
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ondek: Do škôl by sa mali čím skôr vrátiť aj vysokoškoláci

Vedenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku absolvovalo viaceré rokovania s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) o otvorení a vakcinácii zamestnancov vysokých škôl. Vysoké školy sa však majú podľa ministra otvoriť až v ďalšej fáze. Informoval o tom Pavel Ondek, predseda školských odborov. Tie sú ale presvedčené, že učitelia aj neučitelia na vysokých školách by mali byť uprednostnení pri vakcinácii proti COVID-19, aby mohli čo najskôr zasadnúť do lavíc i vysokoškoláci.

Dôvodom neskoršieho otvorenia vysokých škôl je nedostatok vakcín. "Preto uprednostňujú zamestnancov regionálneho školstva, materských škôl a tých ročníkov základných a stredných škôl, ktoré sa v súčasnosti otvárajú," uviedol Ondek. Zamestnanci vysokých škôl sú nespokojní. Školské odbory sú presvedčené, že učitelia aj neučitelia na vysokých školách by mali byť uprednostnení pri vakcinácii proti novému koronavírusu.

"Veľa študentov končiacich ročníkov sa nevie dostať do škôl z dôvodu lockdownu. Učitelia argumentujú, že aj z tohto dôvodu potrebujú byť čo najskôr zaočkovaní, aby mohli znovu ísť do laboratórií a dokončiť so študentmi diplomové práce, tiež úspešne doviesť študentov končiacich ročníkov k záverečným štátnym skúškam," priblížil Ondek. Považuje preto za potrebné, aby minister školstva o tom rokoval s predsedom vlády Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obaja OĽANO).

Viac o téme: Vysoké školyBratislavaSlovenskoBranislav GröhlingSlovenská rektorská konferenciaCOVID automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu