Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Na pracovný príkaz aktuálne pracuje 40 zdravotníkov, informuje ministerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BRATISLAVA - Aktuálne v rámci režimu pracovného príkazu počas núdzového stavu pracuje 36 pracovníkov zdravotníckeho personálu a štyria lekári. Povedala to Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania sa vydali príkazy na pracovnú povinnosť spolu 103 pracovníkom zdravotníckeho personálu a 43 lekárom," informovala. Nemocnice, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie a potrebujú zabezpečiť dodatočný personál, majú možnosť využiť aj inštitút nariadenia pracovnej povinnosti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Takéto nariadenie majú v kompetencii okresné úrady. Podľa rezortu zdravotníctva sa mali uprednostniť špecialisti pred všeobecnými lekármi. Ambulantných lekárov tak bolo možné v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach.

Rozhodnutie v minulosti kritizovali Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). Ako pre TASR koncom januára povedala prezidentka ZAP Zuzana Dolinková, viacerí ambulantní lekári chodia do slovenských nemocníc pomáhať dobrovoľne aj bez toho, aby dostali príkaz na pracovnú povinnosť vyhlásenú počas núdzového stavu.

Lekári boli podľa jej slov pripravení, ak by nemocnica potrebovala ich pomoc. ASL SR vtedy doplnila, že celý proces je nedomyslený z hľadiska vyšetrovania pacientov v ambulanciách.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoMinisterstvo vnútraKoronavírusPracovný príkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu