Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Táto časť Slovenska sa musí pripraviť na sneženie: Hrozia však aj povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ralf Hirschberger/dpa via AP)

BRATISLAVA - Na juhu Nitrianskeho a najmä Banskobystrického kraja môže počas utorka napadnúť miestami desať až 15 centimetrov (cm) snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pre okresy Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota vydal výstrahu 1. stupňa, platí od 9.00 do 21.00 h.

Na Gemeri a v Novohrade platí aj prvostupňová hydrologická výstraha 1. stupňa pred povodňami.

FOTO Táto časť Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Vzhľadom na predchádzajúci dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na dolných úsekoch tokov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňových aktivít," komentujú hydrológovia stav v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Výstrahu pred lokálnou povodňou vydali aj pre oblasť Nové Zámky-juh. Riziko v týchto lokalitách hrozí do stredajšieho (10. 2.) predpoludnia.

FOTO Táto časť Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cesty v Trenčianskom kraji sú zjazdné

Všetky cesty a cestné úseky na území Trenčianskeho samosprávneho kraja sú zjazdné. Informovala o tom Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Cesty v TSK sú väčšinou mokré, na cestách tretej triedy v okrese Považská Bystrica je miestami asi centimetrová vrstva kašovitého snehu.

V týchto úsekoch sú potrebné zimné pneumatiky. Prejazdné sú aj všetky horské priechody v kraji, horské priechody Šútovce a Fačkovské sedlo sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov.

FOTO Táto časť Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cestu na severe a východe komplikuje poľadovica a sneženie

Sneženie, poľadovica i hmla spôsobujú starosti šoférom najmä na severnom i východnom Slovensku. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli zjazdnost.sk informuje o tom, že silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v okolí lokality Košice-krematórium. "V úseku Liptovská Teplička - Vikartovce a tiež Štrba - Šuňava sú cesty uzatvorené z dôvodu silnej poľadovice," dodávajú cestári, ktorí varujú aj pred hmlou a zníženou dohľadnosťou v lokalite Rajec.

FOTO Hrozivá nehoda pri Sabinove: Cestári sa zrazili s osobnými autami, z jedného je kopa šrotu

Zelená vlna RTVS upozorňuje na Twitteri takisto na poľadovicu medzi Košicami a Seňou. Stellacentrum zasa vystríha pred nebezpečenstvom na Záhorí, na ceste spájajúcej Gajary a Kostolište. "Na ceste sú veľké kusy ľadu, ktoré spadli z kamiónov," spresňuje zdroj dopravných informácií.

Meteorológovia očakávajú mrazy i poľadovicu

a území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v najbližších dňoch môžu vyskytnúť silné mrazy s vetrom, na cestách sa môže vytvárať poľadovica. Upozorňuje na to cestárska spoločnosť Regionálne cesty Bratislava (RCB), ktorá vodičov i chodcov vyzýva na opatrnosť. Informovala o tom spoločnosť RCB.

Spoločnosť vyzýva vodičov na prispôsobenie jazdy poveternostným podmienkam najmä na Pezinskej babe (cesta II/503), medzi Modrou a Zochovou chatou (III/87), v úseku Červený kameň – Píla – Častá (II/1088 a III/1092), na úseku Svätý Jur – Pezinok (II/502) či z Lozorna do Plaveckého Petra (II/501). Podľa RCB sa vytvára poľadovica či záveje najmä v extraviláne. Snehové záveje v čase silného sneženia a vetra sa taktiež vytvárajú na cestách z Budmeríc smerom na Ružindol (II/504), do Doľan (III/1090) či smerom na Báhoň (III/1095).

"Opatrnosť v jazde treba zvýšiť v najbližších dňoch a týždňoch na všetkých úsekoch a cestách," zdôrazňuje RCB. Zároveň ubezpečuje, že aj v čase núdzového stavu dodržiava prísne hygienické opatrenia, aby nenastali problémy v personálnom zabezpečení. "Evidujeme iba jednu pandemickú PN, čo riešime nasadením náhradníka," podotkol generálny riaditeľ RCB Rastislav Gajarský.

Viac o téme: SnehPovodnePočasieVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu