Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Robotníci z prekliatych Troch veží: Je to horor a hnus!

Stavenisko Troch veží. Zobraziť galériu (3)
Stavenisko Troch veží. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - A pracuje sa ďalej. Na stavenisku luxusných Troch veží sa práce po dvoch nešťastiach zastavili len na pár hodín. Spoločnosť, ktorá stavbu realizuje, robotníkov po nešťastí včera ráno znova poučila o bezpečnosti práce a všetkým dala fúkať.

Podľa niektorých pracujúcich sa však na stavbe pije, naháňajú sa termíny a mnohí preto riskujú svoje životy. Veď pri tejto stavbe ide o veľa. V tretej veži sa napríklad trojizbový byt na deviatom poschodí s výmerou 91 m² predáva za 6 580 700 korún.

"Robí sa stále. Ja mám voľno jednu nedeľu tak raz za tri-štyri týždne. Naháňajú sa termíny, treba makať rýchlo," povedal murár, ktorý pracuje na prvej veži, kde včera jeho kolega spadol do šachty a skončil v nemocnici. "Mohol si za to sám, riskoval. A že asi bol opitý, ale to som len počul," dodal napokon.

Technici, ktorí montujú vzduchotechniku, dnes len hlavami krútili nad tým, ako do diery mohol spadnúť. "Šachta je meter široká a pol metra dlhá. Padal až dvanásť metrov a tou istou cestou ho hasiči vyťahovali," uviedol člen tímu montáže vzduchotechniky. Po stavbe sa radšej ani neobzerá, aby mu neprišlo zle. Podľa neho tu pracuje okolo 250 robotníkov nonstop - východniari, Ukrajinci, Poliaci aj Maďari. "Je to tu katastrofa, bordel. Strašne sa tu riskuje. Ľudia preskakujú diery, možno si aj vypijú, hučia po sebe a nadávajú. Podľa mňa nerozumeli ani tomu školeniu. No proste stavba snov. Spraviť veci a rýchlo preč!" dodal montážnik. Podľa neho zlú situáciu spôsobuje aj nízky plat. Robotníci vraj zarábajú okolo 60 korún na hodinu.

Polícia už vo dvoch pondelkových prípadoch začala trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví. Inšpektorát práce si na stavbu posvieti tiež.

Kontroly sú pravidelné
Podľa konateľa spoločnosti Tomáša Púlla, ktorá stavbu Troch veží realizuje, sú bezpečnostné opatrenia veľmi prísne. "Pravidelne robíme školenia o bezpečnosti práce a testy na alkohol. Podvečer po nešťastí bola výstavba zastavená a včera na stavbu mohol vstúpiť len ten, kto mal pečiatku o absolvovaní nového školenia," dodal Púll.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu