Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Majte sa na pozore: Na väčšine Slovenska možno očakávať poľadovicu aj hmlu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo veľkej časti Slovenska počas stredy možno očakávať poľadovicu či hmlu. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.

Výstraha pred poľadovicou platí pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, napríklad pre dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru. Jej výskyt môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Výstraha pred hmlou platí počas stredajšieho rána pre všetky kraje s výnimkou Trnavského kraja. Meteorológovia očakávajú výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Na východnom Slovensku zasa platí hydrologická výstraha prvého stupňa pre dolnú časť povodia Bodrogu, a to pre Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Výstrahy SHMÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na vlhkých cestách sa môže vytvárať námraza

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov (HP) a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Cestári však upozorňujú, že na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza či poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

V hornatejšom území sú cesty čiastočne pokryté čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom hrúbky od jedného do troch centimetrov, miestami až do päť centimetrov. Na cestách II/558 Stakčín - Ulič, II/584 Pavčina Lehota - Jasná a na cestách nižších tried v oblastiach Haligoviec, Stakčína, Polkanovej a Spišskej Starej Vsi sa na vozovke nachádza zľadovatený sneh hrúbky od jedného do dvoch centimetrov.

HP Donovaly je uzatvorený pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky. Pre hmlu je dohľadnosť do 100 metrov v okolí lokalít Voznica, Predmier, Ladomerská Vieska, Hronský Beňadik, Hliník nad Hronom, Žarnovica, Ladce, Dolné Kočkovce a Široké. SSC upozorňuje, že mrznúce mrholenie sa vyskytuje v lokalitách Liptovské Matiašovce a Fiľakovo.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu