Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko čaká ZVRAT v počasí: Najbližšie dni prinesú oteplenie a úbytok snehu

Oteplenie
Oteplenie (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najbližšie dni prinesú opätovné oteplenie a úbytok snehu v nižších, čiastočne aj v stredných polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Sneh v týchto chvíľach pokrýva takmer celé východné a aj väčšiu časť stredného Slovenska," spresnili meteorológovia s tým, že výnimkou je povodie Ipľa, stredného Hrona a stredného Váhu, snehová pokrývka je tu len v horských polohách.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

"Sneh chýba aj v nižších polohách Turčianskej kotliny, v okolí Ružomberka a Zvolena, nachádza sa tu nanajvýš nesúvislá snehová pokrývka," dodali. Snehová pokrývka absentuje aj na západnom Slovensku. "Nachádzame ju len v najvyšších polohách Malých Karpát, povodia Myjavy a hornej Nitry," podotkli. SHMÚ doplnil, že zásoby vody viazané v snehu pre jednotlivé povodia sa vďaka ďalšej kumulácii snehovej pokrývky v horských polohách opäť zvýšili.

Môže sa tvoriť poľadovica

Poľadovica sa môže od utorka od 18.00 h tvoriť vo väčšine slovenských samosprávnych krajov. Na hrebeňoch hôr severného a stredného Slovenska môže v noci zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe. Výstraha prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí podľa SHMÚ vo všetkých krajoch s výnimkou Trnavského, Bratislavského a Nitrianskeho. Platnosť prvostupňovej výstrahy je v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji predbežne do stredy (3. 2.) do 10.00 h. V Košickom a Prešovskom kraji do stredy do 18.00 h.

V utorok od 21.00 h upozorňujú meteorológovia aj na vietor na horách, konkrétne v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Výstraha platí predbežne do stredy do 5.30 h. Rýchlosť vetra môže podľa SHMÚ dosiahnuť v nárazoch až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnili meteorológovia. Predbežne do stredajšej polnoci naďalej platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou povodne v okrese Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.

Viac o téme: SnehPočasieOteplenieMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu