Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boj za spravodlivosť po vražde Tomáša (†16) sa vyostruje: Obrovská rana pre smútiacu rodinu

Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline Zobraziť galériu (4)
Na snímke uprostred 17-ročná Judita prichádza na Okresný súd SR v Žiline (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Na 16. máj 2019 bude navždy s hrôzou spomínať rodina nebohého Tomáša. Práve v tento deň chlapca surovo zavraždili v jednom z bytov na žilinskom sídlisku Vlčince. Mal len 16 rokov. Za otrasný zločin odsúdil v novembri 2020 súd jeho spolužiačku Juditu. Aj napriek tomu, že rozsudok ešte nie je právoplatný, jej blízki zúrivo bojujú za dokázanie jej neviny. Príbuzní obete však spôsob, akým to robia, považujú za hyenizmus.

Dôkazy, fotografie, znalecké posudky či výsluchy, ktoré sú súčasťou spisu v prípade vraždy Tomáša. Aj tieto dokumenty, respektíve ich časti, nájdete na stránke, za ktorou stojí neznámy autor. Isté je, že jednoznačne podporuje zatiaľ neprávoplatne odsúdenú Juditu. V prípade webu pri tom rozhodne nejde o záležitosti pre slabé povahy. Práve preto znášajú túto formu "obrany" obzvlásť citlivo najmä Tomášovi blízki. 

Tomáš a Judita: V čase, keď tínedžer prišiel o život, boli rovesníci.
Zobraziť galériu (4)
Tomáš a Judita: V čase, keď tínedžer prišiel o život, boli rovesníci.  (Zdroj: Instagram)

Hyenizmus

Tínedžerka mala podľa rozsudku Tomášovi spôsobiť až 49 bodno-rezných poranení. Na byt, v ktorom sa hrôza odohrala, bol teda skutočne ťažký pohľad. Ján Halagan, ktorý zastupuje Tomášovu rodinu, nám povedal, že príbuzní obete zverejnenenie záberov z miesta činu považujú za hyenizmus.

"Rodičov Tomáška sa to dotýka. Nechodili ani na pojednávania, práve preto, aby nemuseli vidieť to, čo sa tam stalo," vyjadril sa. Obhajca podotkol, že rodina už stratila syna a aktuálne musia ďalej trpieť tým, že "niekto sa neštíti zo spisu vyťahovať takéto fotografie a zverejňovať ich."

"Rodina Tomáška neodsúdila Juditu. Trestné konanie je všeobecne založené na dôkazoch. A Juditu odsúdil súd na základe riadne vykonaných zákonných dôkazov. A tých je strašné množstvo. To, čo vyťahujú oni, sú nejaké parciálne dôkazy, ktoré si oni vysvetľujú po svojom," doplnil Halagan.

Na stránke nájdete zábery zo spisov, mnohé nie sú vhodné pre citlivé povahy.
Zobraziť galériu (4)
Na stránke nájdete zábery zo spisov, mnohé nie sú vhodné pre citlivé povahy.  (Zdroj: Reprofoto:pravdaojudite.net)

Obhajca tiež prízvukoval, že rozsudok stále nie je právoplatný. Rodina ale podľa neho nemôže za to, že Juditu počas novembrového pojednávania Okresný súd v Žiline odsúdil. "Od podania obžaloby sme nepochybovali, že dôkazy sú proti nej presvedčivé. Ale o tom nech rozhodnú súdy. Stále to nie je skončené. Ale aby niekto zo spisu vyťahoval miesto činu a zverejňoval takéto zverstvo..." nešetril kritikou Halagan.

Dvere do bytu, za ktorými sa odohrala krvavá dráma.
Zobraziť galériu (4)
Dvere do bytu, za ktorými sa odohrala krvavá dráma.  (Zdroj: Reprofoto:pravdaojudite.net)

S rodinou Judity podľa neho Tomášovi blízki nekomunikovali. Ani po tom, ako videli webstránku, ktorá sa snaží spochybňovať vyšetrovanie a rozhodnutie súdu. V jej popise stojí, že na tvorbe sa podieľajú práve rodičia Judity a jej sestra. "Celý obsah robíme svojpomocne, po večeroch a cez víkendy," uvádzajú.

Najbližší mladej ženy, ktorá medzičasom dosiahla plnoletosť, podľa Halagana ani nevyjadrili úprimnú sústrasť rodičom chlapca. "Prečo tak neurobili, ak to neurobila ich dcéra?," skonštatoval Halagan. "Nech obraňujú svoju dcéru, ale nie takýmto spôsobom," uzavrel.

Viac o téme: VraždaWebstránkaTomᚎilinaJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu