Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hlas opäť kritizuje lídrov: Vláda nedokáže plniť svoje sľuby ani v oblasti boja proti korupcii

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pokles Slovenska v celosvetovom rebríčku vnímania korupcie počas roka, v ktorom vyše deviatich mesiacov vládol nový kabinet, je jasným znamením, že vláda nedokáže plniť svoje sľuby voličom ani v oblasti boja proti korupcii. Vyhlásila to vo svojom stanovisku mimoparlamentná strana Hlas-SD.

Vláda Igora Matoviča (OĽANO) podľa Hlasu stavila síce na "hromadné a právne pochybné" zatváranie do väzby niekdajších funkcionárov za masívnej podpory médií, no v úzko súvisiacej oblasti transparentnosti jednoznačne zlyháva. "Politické obsadenie všetkých okresných úradov jednou stranou, netransparentné výberové konania, udeľovanie dotácií či štátnych zákaziek spriazneným osobám či príprava absolútne neprijateľnej novely zákona o verejnom obstarávaní nemohli dostať lepšie vysvedčenie," uviedla hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie, ktorý každý rok pripravuje Transparency International (TI), skončilo Slovensko v minulom roku na 60. mieste, o jednu priečku nižšie ako v roku 2019 a až o šesť miest horšie ako na začiatku volebného obdobia v roku 2016.

Zhoršenie v indexe podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša odráža slabý boj proti korupcii počas záverečného roka vlády súčasného predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Prácu novej vlády Igora Matoviča (OĽANO), ktorá si dala za cieľ zlepšiť sa v rebríčku o 20 miest, podľa neho odrazí v plnej miere až tohtoročný index. Dodal tiež, že prvý rok novej vlády v boji proti korupcii možno vnímať ako úspešný.

Viac o téme: VládaKorupciaKritikaHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu