Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V košickej univerzitnej nemocnici je dosiaľ najvyšší počet pacientov s COVID-19

Na snímke kyslíková stanica v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach
Na snímke kyslíková stanica v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE – V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) je k piatku hospitalizovaných 278 pacientov s ochorením COVID-19, čo je dosiaľ najvyšší počet počas celej pandémie. Z toho 21 pacientov leží v kritickom stave napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Obsadenosť tzv. covidových lôžok je v súčasnosti 87 percent, informovala nemocnica.

Z mesiaca na mesiac narastá pritom aj celkový počet úmrtí pacientov. Na pracovisku nemocnice na Rastislavovej ulici oproti októbru minulého roku s počtom úmrtí 67, keď už bola druhá vlna pandémie, vzrástol takmer dvojnásobne na 128, pričom ešte nie je koniec mesiaca.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Je však potrebné si uvedomiť, že počet aktuálne hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 v Košiciach je vyšší. Niektorých pacientov totiž presúvame do iných nemocníc. Ide predovšetkým o nemocnicu Košice-Šaca, ale aj Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), Nemocnicu sv. Michala, či geriatrické centrum sv. Lukáša v Košiciach,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš konštatoval, že v ostatných dňoch zaznamenávajú najvyššie denné príjmy pacientov s COVID-19, v stredu (20. 1.) ich bolo 41 a od štvrtka (21. 1.) 56. „Ide o najväčší príjem pacientov za január a počas celej pandémie vôbec,“ dodal.

Upozornil aj na to, že hospitalizácia týchto pacientov sa stále predlžuje. Kým v decembri boli pacienti na klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) hospitalizovaní viac ako sedem dní, v januári je to viac ako desať dní. Na jednotke intenzívnej starostlivosti KICM v decembri ležali pacienti viac ako päť dní, teraz je to dvakrát dlhšie, teda viac ako desať dní.

Rovnako zložitá je situácia aj na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) pri pacientoch napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V decembri boli pacienti s novým koronavírusom hospitalizovaní viac než desať dní, v januári je to takmer dvakrát viac - 19,29 dňa. "Dlhšiu dobu hospitalizácie pripisujeme predovšetkým ťažším zdravotným stavom, v akých k nám pacientov privážajú," skonštatoval Grešš.

V dňoch od 12. do 20. januára pracoviská UNLP Košice denne prepustili do domácej liečby päť až 27 vyliečených pacientov s COVID-19. Do iných nemocníc sa denne presunulo jeden až 12 takýchto pacientov. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v nemocnici v tomto období bol denne dva až osem prípadov, spolu 44.

Viac o téme: NemocnicaPacientiKošiceUNLPKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu