Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Čo spája tieto matky? Ich deti sa nevrátili z nemocnice!

Agáta Vavrušová prišla o dieťatko dva dni po pôrode. Zobraziť galériu (9)
Agáta Vavrušová prišla o dieťatko dva dni po pôrode.

BRATISLAVA – Tieto mamy prešli peklom! Ich deti skončili v nemocnici, a aj keď to s nimi spočiatku vôbec nevyzeralo vážne, živé sa už von nedostali. Mamy piatich malých detí sa teraz len márne pýtajú, kde sa stala chyba. Zlyhali ony, alebo lekári? Prečo sa to stalo práve im? Po Mirke († 2), Jakubovi († 13), Markovi († 4), Paľkovi († 2 dni) a naposledy Miške († 1,5) ostali len prázdne nemocničné postieľky a prázdno v srdciach ich najbližších.

Agáta Vavrušová

Paľka († 2 dni) domov nedoniesla

Osud malého Paľka Vavruša bol spečatený ešte pri pôrode 14. novembra 2004. Pôrod bol dlhý a komplikovaný, ale lekár nevypočul žiadosť mamy Agáty, aby urobil cisársky rez. Rozhodol sa pre vákuovú pumpu a až potom, keď sa ani týmto spôsobom nepodarilo dieťa porodiť, urobil sekciu. Novorodenec mal okolo krku omotanú pupočnú šnúru. Z nedostatku kyslíka mu opuchol mozog a o dva dni nato zomrel. Trenčianskemu pôrodníkovi Jánovi Gécymu súd vymeral polročný podmienečný trest. „Trest je dostatočný, nežiadala som odškodné, pretože by to boli špinavé peniaze,“ povedala. Synčeka by jej totiž nevrátili.

Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Nový Čas)
Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Nový Čas)
Dušana Hanesová

Miška († 1,5) jej odpadla v náručí

Pred týždňom hospitalizovali Mišku, najmladšiu dcéru Dušany Hanesovej (27), vo zvolenskej nemocnici s horúčkou a zápalom hrdla. „Na druhý deň sa jej ťažko dýchalo. Na chvíľu zaspala, a keď sa zobudila, pýtala si čajík. Potom som ju zobrala na ruky a ona zrazu odpadla,“ opísala udalosť mama. Vtedy ešte netušila, že Mišku viac živú neuvidí. Dievčatko upadlo do kómy a zdravotníci ho rýchlo previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Tamojší lekári mu už nedokázali pomôcť. Pitva ukázala, že Miška mala opuch mozgu a zomrela na udusenie. Jej otec podal na zvolenskú nemocnicu trestné oznámenie.


Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Jana Paľková

Mirka († 2) bola jej nádejou

Takto pred rokom, iba pár dní pred tretími narodeninami, zomrela v nemocnici Mirka Paľková († 2) – jediná dcérka ťažko postihnutej matky a jej manžela Ľubomíra. Do zvolenskej nemoc nice ju prijali s vysokými teplotami. Napriek upozorneniu rodičov, že už niekoľkokrát mala problémy s obličkami, zvolenskí lekári tvrdili, že je iba zahlienená a o niekoľko dní pôjde domov. Nestalo sa. Mirkin stav sa zhoršil, sanitkou ju previezli do Banskej Bystrice, ale tam už lekári nič nezmohli. Po pitve skonštatovali, že dievčatko zomrelo na hnisavý zápal obličiek a otravu krvi. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou síce potvrdil, že Mirka zomrela vinou zvolenských lekárov a nemocnici naparil miliónovú pokutu, ale mame, ktorá viac detí mať nemôže, ju už nič nevráti.


Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Margita Čóková

Rok bez Marka († 4) Zbytočná smrť?

Táto otázka máta Margitu Čókovú, mamu malého Marka († 4), ktorý si pred rokom pri páde v kúpeľni zranil hlavu. Keď ho hospitalizovali v nemocnici v Michalovciach, vyzeralo to na otras mozgu, z ktorého sa rýchlo zotaví a odíde domov. Chlapček však upadol do kómy, vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Košiciach. Tam sa zistilo, že pri páde sa mu poškodila hlavná tepna, krv mu zaliala mozog a ten opuchol. Bojoval týždeň, potom zomrel. Jeho mama pani Margita sa so stratou syna dodnes nevyrovnala.


Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Čo spája tieto matky?
Zobraziť galériu (9)
Viera Drevennáková

Syna Jakuba († 13) prepichli štetcom

Viera Drevennáková (35) trávila pri nemocničnej posteli jediného syna Jakuba dni aj noci. Musela byť silná za oboch. Po celý čas však dúfala, že jej chlapec, ktorého spolužiak bodol štetcom do hrude, sa zo všetkého dostane. Chvíľu to vyzeralo nádejne, Jakub dokonca spolužiakovi verejne odpustil. Neskôr však v topoľčianskej nemocnici upadol do kómy. V decembri 2006 zomrel v Bratislave na Kramároch, kam ho previezli v akútnom stave. Bez Jakuba prežila jeho mama už druhé Vianoce, no o tragédii stále nedokáže rozprávať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu