Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády! Premiér oznámil, že Slovensko urobilo obchod roka s vakcínami

Matovič hovorí o miliónoch vakcín, ktoré Slovensko nakupuje. Zobraziť galériu (12)
Matovič hovorí o miliónoch vakcín, ktoré Slovensko nakupuje. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes rokovala na 70. zasadnutí. Okrem toho, že mali na pláne viaceré legislatívne zmeny, ktoré sa týkali napríklad sčítania obyvateľstva alebo pandemického príspevku, vládni predstavitelia museli hasiť náhly problém so zákazom vychádzania, ktorý nečakane stratil platnosť počas dvoch dní pred 27. januárom, kedy začína prísnejší zákaz vychádzania. Na konci dňa však okrem iného premiér Igor Matovič oznámil pozitívnu správu.

VIDEO Tlačová konferencia premiéra po rokovaní vlády:

Premiér Matovič srší radosťou, Slovensko zakúpilo milióny vakcín na koronavírus (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je dobré si povedať pravdu a riadiť sa faktami. Podpisom ministra zdravotníctva sme v pondelok nakúpili niečo vyše 4 miliónov nových dávok vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna" hovorí Matovič, že vláda zabezpečila vakcíny pre 85 % dospelého obyvateľstva. "Treba držať palce týmto firmám, aby stíhali vyrábať tak, ako my stíhame očkovať," podčiarkol Matovič.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Budúci týždeň budeme otvárať 4 vakcinačné centrá v Bratislave, keďže je tu oveľa väčší záujem o vakcináciu ako v ostatných častiach Slovenska," hovorí minister Marek Krajčí. Až dve centrá sa budú otvárať v nemocničných strediskách u Milosrdných bratov.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 15:53

Zákaz vychádzania bude platiť aj 25. a 26. januára. V stredu o tom rozhodla vláda na svojom rokovaní. Následne zákaz vychádzania potrvá do 7. februára.

Aktualizácia 15:09

Premiér Igor Matovič s ministrom Marekom Krajčím plánujú veľkú tlačovú besedu na 16:00. Téma sa bude venovať miliónom vakcín.

Aktualizácia 14:35

O vybudovaní priemyselného parku v Rimavskej Sobote informujú miinistri Richard Sulík a Veronika Remišová. Celková investícia podľa Sulíka predstavuje 10 miliónov eur. Ide o 50 hektárov pozemku. 

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V tomto momente viem o 2 záujemcoch. Jeden plánuje vytvoriť 500 pracovných miest. Druhý záujemca by bol možno výrobca obytných prívesov a karavanov, ktorý by možno zamestnal do 300 ľudí. Je to "možno" lebo kým nebude ten pakt vybudovaný, tak je to všetko zatiaľ len holub na strechce," pochvaľuje si situáciu Sulík.

Aktualizácia 14:28

Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov. Vyplýva to z návrhu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a zákona o odpadoch, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň odobrila aj návrh prijať zákon v skrátenom legislatívnom konaní. (tasr)

Aktualizácia 13:53

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v týchto chvíľach potvrdil tragické úmrtie slovenskej občiansky na Bali, ktorú tam mali zavraždiť. Korčok ubezpečil, že rezort v tejto veci koná v súčinnosti s rodinou. "Urobíme všetko, čo sa dá, je nám to úprimne ľúto," komentoval s tým, že viac vzhľadom na rodinu i ochranu osobných údajov nemôže povedať.

Korčok potvrdil tragické úmrtie Slovenky na zahraničnom Bali (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 11:20

Aj budúci týždeň sa budú deti vzdelávať v rovnakom režime ako počas tohto aktuálneho. Žiaci základných a stredných škôl sa budú učiť naďalej dištančne a do materských škôl a školských klubov detí môžu ísť len deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedol minister školstva Gröhling.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Tlačové vyhlásenie Milana Krajniaka a Branislava Gröhlinga:

Brífing Krajniaka a Gröhlinga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister práce Milan Krajniak a minister školstva Branislav Gröhling oznámili, že sú pripravení pomôcť finančným príspevkom pre materské školy, aby ich bolo možné udržať a vykryť straty zo samospráv. Ide o sumu viac ako 58,7 milióna eur. "Pomohli sme 2698 materským školám, a tým sme pomohli zachrániť približne 24.000 pracovných miest," priblížil Krajniak. Podľa neho ide o veľkú pomoc pre samosprávy, pretože sú zriaďovateľmi materských škôl. "My sme takto prispeli do ich rozpočtov, aby mohli udržať materské školy a aby sme vykryli prípadne straty, ktoré v rozpočtoch samospráv sú," uviedol minister práce.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"O koaličných vzťahoch svedčí aj to, že tu dnes stojím spolu s pánom ministrom Gröhlingom. Mne sa s ním výborne spolupracuje," dodal Krajniak na margo medializovaných nepokojných vzťahov v koalícii. Jeho slová následne potvrdil aj sám minister školstva.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Branislav Gröhling spresňuje situáciu ohľadom materských škôl:

Grohling spresnuje podmienky škôlok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rodičovské príspevky

Pandemický rodičovský príspevok budú môcť naďalej poberať aj zamestnanci, ktorí závislú činnosť vykonávajú na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zmena sa bude týkať tých zamestnancov, ktorí pracujú na dohodu pri realizácii opatrení prijatých príslušnými orgánmi na riešenie krízovej situácie.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Musia riešiť aj otázku zákazu vychádzania

Vyplýva to z návrhu úpravy nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, o ktorom má v stredu rokovať vláda. Rovnako sa vláda musí dnes zaoberať aj otázkou zákazu vychádzania počas dní 25. a 26. januára, teda dvoch dní, ktoré sú pred 27. januárom, kedy dochádza k sprisneniu zákazu vychádzania po plošnom testovaní. Vláda totiž koncom roka schválila zákaz vychádzania len do 24. januára 2021. 


KORONAVÍRUS Vláda narazila na dieru v systéme: Opatrenia sú počas dvoch dní neplatné, budú to riešiť!


Kabinet sa má zaoberať aj návrhom Dlhodobej stratégie obnovy fondu budov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, s vyhliadkami až do roku 2050. V nej rezort počíta s osvedčenými, ale aj novými opatreniami na zlepšenie energetickej hospodárnosti budov.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie by mal zase do 30. septembra tohto roka pripraviť relevantnú štúdiu uskutočniteľnosti k širokopásmovému pripojeniu. Vyplýva to z Národného plánu širokopásmového pripojenia, ktorý tiež prediskutujú ministri.

Sčítanie obyvateľstva

Asistované sčítanie by sa malo dať vykonalo aj neskôr ako v dobe sčítania obyvateľov.  Dôvodom je, aby sa predišlo ďalšiemu zvýšeniu ohrozenia zdravia najzraniteľnejšej časti obyvateľov ochorením COVID-19 v čase vrcholiacej pandémie. Vyplýva to z návrhu zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 z dielne Štatistického úradu SR, ktorým sa má tiež v stredu zaoberať vláda.

MIMORIADNA SPRÁVA z vlády!
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Dôvodom zmeny je i to, aby sa zabránilo zníženiu kvality a komplexnosti výsledkov sčítania obyvateľov, a tým aj k čiastočnému znehodnoteniu celkových výsledkov sčítania. Zabrániť sa má tiež zníženiu efektivity celkových vynaložených rozpočtových prostriedkov na toto sčítanie zo štátneho rozpočtu. Sčítanie obyvateľov prebehne v dobe od 15. februára do 31. marca.

Viac o téme: VládaVakcínaRokovanie KoronavírusModernaPfizer/BioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu