Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KORONAVÍRUS Ľudia nechodia na očkovanie: Nemocnica v Košiciach prosí ľudí, aby dodržiavali termíny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

KOŠICE - Vo vakcinačnom centre v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP), ktoré otvorili v pondelok (18. 1.), zaznamenali početné prípady, keď sa objednaní ľudia na očkovanie nedostavili. V prvý deň malo na očkovanie prísť zhruba 400 obyvateľov, z toho 85 napriek objednaniu neprišlo. Novinárom to v utorok povedal výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Martin Paulo.

"V pondelok sme tým pádom v rámci nášho vakcinačného centra zaočkovali viac ako 320 obyvateľov. Chceli by sme poprosiť obyvateľov, ak sú objednaní na vakcináciu a nemajú zdravotnú kontraindikáciu, aby prišli na toto očkovanie, aby nezaberali miesto pre iného človeka, ktorý má takisto ochorenia, vysoký vek a patrí do rizikovej skupiny. Takýto občan, ktorý nepríde, môže zaberať aj miesto pre zdravotníka alebo iného zamestnanca, ktorý pôsobí v kritickej infraštruktúre," upozornil Paulo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V UNLP začali s očkovaním vlani 27. decembra v rámci prvých štyroch nemocníc, kde vakcináciu na Slovensku spustili. "Odvtedy sme zaočkovali vyše 6000 zdravotníkov, ktorí patria do kritickej infraštruktúry v tejto republike," uviedol Paulo.

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Aj po zaočkovaní lekári odporúčajú dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. "Protilátky je možné rozlíšiť v krvi 12. deň po prvej očkovacej dávke, vtedy sa zníži riziko nákazy o 50 percent. Efekt vakcinácie sa ukáže až o mesiac," priblížil Martin Novotný, primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.

BBSK pokračuje v očkovaní zamestnancov ZSS

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje v očkovaní zamestnancov proti ochoreniu COVID–19 v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), ktoré spadajú do jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Zaočkovaní sú všetci, ktorí o to prejavia záujem. Celkový počet pracovníkov ZSS patriacich pod kraj je okolo 1750.

Ako Úrad BBSK informoval na sociálnej sieti, očkovanie prebieha v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici a v nemocnici v Žiari nad Hronom. Do konca minulého týždňa využilo túto možnosť približne 500 zamestnancov. Počas tohto týždňa má byť zaočkovaných ďalších približne 350 pracovníkov domovov sociálnych služieb.

KORONAVÍRUS Ľudia nechodia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Noah Berger, Pool, File)

"Práca zamestnancov v týchto zariadeniach nie je jednoduchá ani za bežných podmienok, nieto ešte v čase pandémie. Je dôležité, aby naši zamestnanci a prostredníctvom nich aj klienti boli chránení. Verím, že očkovanie je najrýchlejšia cesta k porazeniu pandémie nového koronavírusu," zdôrazňuje predseda BBSK Ján Lunter.

Ako BBSK tiež informoval, v týchto dňoch zabezpečil najväčšiu distribúciu osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) určených pre ZSS v čase pandémie a aj pre obce i medzi neverejných poskytovateľov. Podľa riaditeľky odboru sociálnych služieb a zdravotníctva BBSK Denisy Nincovej ide o 40.000 kusov ochranných overalov, 500.000 chirurgických masiek, s ďalšími OOPP pomohlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaKošiceSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu