Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Únia miest rešpektuje rozhodnutie vlády o plošnom testovaní: Žiada rešpektovať požiadavky

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska (ÚMS) rešpektuje rozhodnutie vlády o ďalšom plošnom testovaní obyvateľstva. Apeluje však na to, aby štát zároveň rešpektoval aj požiadavky miest a samospráv a ich reálne možnosti zvládnuť v súčasných podmienkach ďalšie kolá testovania. Členovia ÚMS sa dohodli, že otázkami týkajúcimi sa plošného testovania sa budú ďalej zaoberať a svoje stanoviská prostredníctvom zástupcov únie prednesú na ďalších rokovaniach so štátom.

Prezident ÚMS Richard Rybníček po utorkovom online rokovaní zástupcov členských miest zopakoval, že v bezprecedentnej epidemiologickej situácii chcú mestá pristupovať k riešeniu a plneniu rozhodnutí vlády maximálne zodpovedne a súčinne. Rovnako sú pripravené podať pomocnú ruku aj okolitým obciam tak, aby náročný proces prípravy a realizácie dokázali zvládnuť. "ÚMS požaduje od štátu, aby zabezpečil finančnú, materiálnu pomoc, ako aj súčinnosť okresných úradov so samosprávami tak, aby sa mestá mohli maximálne sústrediť na prípravy a realizáciu ďalšieho testovania. Rovnako tak únia požaduje od štátu dôslednejšiu a prísnejšiu kontrolu dodržiavania aktuálnych epidemiologických opatrení, bez ktorých je ďalšie testovanie mimoriadne riskantný projekt," zdôraznil Rybníček, primátor Trenčína.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) v pondelok oznámil, že na Slovensku zrealizujú od predposledného januárového víkendu sériu plošných testovaní, ktoré sa má v týždennej periodicite opakovať dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania. O organizácii testovania diskutujú zúčastnení aktéri vrátane samospráv. Podľa informácií zástupcu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Lukáša Baňackého by mali byť koordinátorom testovania okresné úrady v súčinnosti so samosprávami, takisto s pomocou armády. Detaily sa majú spresňovať.

Poslanec Národnej rady SR za stranu Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár je presvedčený o tom, že vláda by sa mala najprv dohodnúť na jednoznačných podmienkach celoplošného testovania a potom ich prezentovať verejnosti a samosprávam. Je presvedčený o tom, že ak budú jasné podmienky a štátna správa bude pripravená, samosprávy sa dokážu za týždeň na testovanie pripraviť. Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová zasa upozornila, že opakovaná organizácia celoplošného testovania úplne ochromí všetky ostatné činnosti v hlavnom meste. Zdôraznila, že okrem podpory štátu je nevyhnutná i ochrana osôb v prvej línii, ktoré úlohu majú zabezpečiť.

Viac o téme: TestovanieVládaKoronavírusÚnia miest Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu