Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Počty úmrtí rýchlo stúpajú: Kapacity v Trnave a Nitre nestačia, priviezli chladiace prívesy

Na Cintorín Kamenný mlyn v Trnave museli priviezť externý chladiaci príves Zobraziť galériu (3)
Na Cintorín Kamenný mlyn v Trnave museli priviezť externý chladiaci príves (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

TRNAVA – Mesto Trnava zadovážilo pre zvyšujúci sa počet úmrtí externý chladiaci príves na uloženie zosnulých na cintorín na Kamennej ceste. Kapacity chladiacich zariadení v Trnave sú už nedostačujúce, uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice (FN) Trnava Vladislav Šrojta potvrdil, že mesto zaobstaralo príves na jej podnet. "Ľudia zomierajú na ochorenie COVID-19, ale zomierajú aj pre iné príčiny a ochorenia, kapacity nepostačujú," povedal. Externý chladiaci príves je vo výpožičke, s dĺžkou 13,5 metra by mal mať priestor na uloženie štyroch desiatok zosnulých.

Na Cintorín Kamenný mlyn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Kapacita chladiarenských boxov na cintoríne na Kamennej ceste a na ulici Terézie Vansovej je podľa vedúceho úseku cintorínskych služieb mesta Trnava Dušana Opletala dohromady asi 30 zosnulých. Kapacita vo FN je 15 miest, na ktorých sú zosnulí uložení do obhliadky lekárom.

Na Cintorín Kamenný mlyn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

O pristavení prívesu informoval na sociálnej sieti aj trnavský primátor Peter Bročka. "Dnes ráno sme ho po porade s riaditeľom nemocnice nechali pristaviť na cintoríne na Kamennej ceste, keďže kapacity sú na hrane," napísal.

V Nitre museli pre mŕtvych pristaviť druhý chladiaci príves

Počty mŕtvych, ktorí v Nitre zomreli na ochorenie COVID-19, pribúdajú. Kapacity domov smútku sú naplnené a v meste nie je kde uchovávať telá nebožtíkov.

Mesto už koncom roka dalo na cintoríne na Cabajskej ceste pristaviť externý chladiarenský príves na uskladnenie tiel. Jeho kapacita je už plná a radnica musela pristaviť druhý príves. „Pokiaľ sa naplní aj ten, budeme musieť v meste zriadiť veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby nestíhajú, úmrtí na ochorenie COVID-19 pribúda,“ informoval magistrát.

V prípade potreby by radnica mohla využiť na uskladnenie mŕtvych zimný štadión. „Sme pripravení aj na tie najhoršie varianty. Prosíme všetkých, chráňte seba aj svoje okolie. Dodržiavajte opatrenia a dajte sa testovať,“ vyzýval ľudí primátor Marek Hattas.

V súčasnosti je čakacia doba na pohreb v Nitre dva týždne. Podľa informácií z nitrianskej fakultnej nemocnice mŕtvych pribúda oveľa rýchlejšie ako inokedy. „Posledné informácie od riaditeľa nitrianskej nemocnice Milana Dubaja mám, že do nemocnice chodí okolo 40 pacientov, no pripravení sú na 20 až 30. To číslo je extrémne vysoké. Priemerný počet úmrtí v meste Nitra, za jeden mesiac v bežnom období, je približne 130. V októbri, novembri a v decembri sa krivka zvyšovala a za december tu bolo 330 úmrtí, čo je viac ako dvojnásobok. Trend pokračuje a čísla za prvé dni januára sú taktiež extrémne,“ skonštatoval primátor.

Viac o téme: NemocniceCintorínyúmrtiaKapacityNitraTrnavaKoronavírusChladiaci príves
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu