Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Šéfa Penty Jaroslava Haščáka pustili na slobodu

Jaroslav Haščák ide na slobodu. Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Haščák ide na slobodu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obvineného spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka prepustil vo štvrtok Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu. Spolu s ním aj obvinenú Danu Arpášovú Senát súdu sa zaoberal sťažnosťou obvinených a dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u nich nie je daná. Zrušil tak decembrové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí, na podklade sťažností obvinených Jaroslava H. a Dany A., zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu zo 4. decembra 2020 a prepustil oboch obvinených z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvinených nie je daná,“ vyjadrila sa hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Senát rozhodol o prepustení

Podľa rozvrhu práce NS SR senát 4T tvoria sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. Sťažnosť obvinených napadla do senátu NS SR 17. decembra. Následne obhajcovia Jaroslava Hašáka podali námietku zaujatosti voči členovi senátu. Väzobné stíhanie svojho klienta považovali naďalej za nezákonné a nedôvodné a zo strany orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) aj za účelové. Advokáti poukazovali tiež na to, že OČTK neurobili žiadne vyšetrovacie úkony.

Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana Arpášová budú stíhaní väzobne. Vyhovela tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzala ich do väzby z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obvinení vypovedali, ale vinu nepriznali.

Zadržanie začiatkom decembra

Haščáka za prítomnosti viacerých policajných zložiek zadržali a eskortovali v areáli Digital Parku, ktorý patrí Pente začiatkom decembra. Policajný vyšetrovateľ Haščáka obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

AKTUÁLNE Šéfa Penty Jaroslava
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: PrepustenieJaroslav HaščákPenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu