Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRED ani PO očkovaní nepite alkohol, varujú experti! Škodí aj pár pohárov šampanského

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Rok 2021 bude rokom očkovania proti covidu-19. Slovensko postupuje podľa svojho vakcinačného plánu. Ľudia by však mali pred samotným očkovaním poslúchnuť rady odborníkov, ktorí vystríhajú pred popíjaním alkoholu. Ten totiž môže výrazne znížiť imunitnú reakciu tela a znížiť tým účinnosť vakcíny.

Na alkohol v súvise s vakcínou proti covidu-19 si posvietili britskí vedci. Zistili, že alkohol má negatívny vplyv na množstvo lymfocytov v krvi. Po vypití troch pohárikov prosecca podľa špecialistky na urgentnú medicínu Ronx Ikhariovej dochádza až k 50-percentému zníženiu lymfocytov v krvi. Expertka k svojmu tvrdeniu dospela tak, že ľuďom odobrala vzorky krvi pred vypitím šumivého vína a po ňom.   

VIDEO lekára, ktorý zaočkoval prezidentku: Vysvetlil, prečo je vakcína proti koronavírusu dôležitá

Alkohol podľa expertov mení zloženie mikroorganizmov žijúcich v črevách, čo do značnej miery ovplyvňuje aj biele krvinky vrátane lymfocytov. Práve tie vysielajú protilátky proti vírusom. Lymfocyty sú koncentrované v slezine, mandliach či lymfatických uzlinách, kde zrejme dochádza aj k počiatočnej imunitnej reakcii na očkovaniu látku.

PRED ani PO očkovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

Sheena Cruickshanková, imunologička, v tomto súvise varuje, že nedostatok lymfocytov v tele môže znížiť efektivitu vakcíny. Ľudí preto vyzýva, aby pred očkovaním nepili alkohol. „Aby vaše telo správne zareagovalo na očkovaciu látku, potrebuje vynikajúcu prácu imunitného systému. Pokiaľ pijete alkohol noc pred očkovaním alebo krátko po ňom, veľmi vám to nepomôže,“ uviedla odborníčka, ktorú citoval Daily Mail.

Aké sú vedľajšie účinky vakcíny, ktorou očkujú aj na Slovensku?

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zverejnil na svojom webe príbalový leták k vakcíne, ktorou sa pred pár dňami začalo očkovať aj na Slovensku. Okrem iného sa v ňom dočítate, že medzi veľmi časté nežiaduce účinky, ktoré môžu postihovať aj viac ako jedného človeka z desiatich, sa radí napríklad bolesť hlavy, bolesť v mieste vpichu, prípadne únava či horúčka. Zriedkavým vedľajším účinkom, ktorý môže postihovať najviac jedného z 1 000 ľudí, je dočasné jednostranné ochrnutie tváre. Viac v našom článku

PRED ani PO očkovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Očkovací plán

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že prioritu v očkovaní majú tí pracovníci, ktorí diagnostikujú, liečia a zabezpečujú starostlivosť o pacientov s covidom-19. Registráciu na webe korona.gov.sk však môžu využiť aj osoby, ktoré pri starostlivosti o chorých priamo alebo nepriamo vypomáhajú. Ide teda o študentov zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom, či zamestnanci spoločnosti, ktorí vykonávajú upratovaciu službu v nemocniciach.

„Ďalšou pre skoré očkovanie priorizovanou skupinou, pre rizikovosť svojho povolania, sú zamestnanci domovov sociálnych služieb a terénni sociálni pracovníci,“ priblížilo MZ SR.

Očkovacie centrá sú zatiaľ v nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach a v troch nemocniciach v Bratislave.

Viac o téme: AlkoholOčkovanieImunitaCovid-19VakcínaRizikoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu