Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V roku 2021 budeme diskutovať o zjednotení financovania, odkazuje Gröhling

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V roku 2021 plánuje rezort školstva diskutovať o zjednotení financovania, prevzatí kompetencií v rámci materských škôl a školských klubov detí. V rozhovore to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že verí, že sa táto veľká a výrazná zmena v školstve bude v nasledujúcom roku aj realizovať.

Presun kompetencií pod ministerstvo školstva a zjednotenie financovania označil minister školstva za problém, ktorý ťaží školstvo od roku 2013. "Vtedy boli nezmyselne prerozdelené kompetencie v rámci školstva. Pokiaľ máme robiť nejaké kroky alebo opatrenia na to, aby sme pocítili väčšiu kvalitu v školstve, tak ho musíme vedieť aj riadiť a kompetencie nemôžu ísť cez iné ministerstvo," povedal minister školstva.  

Gröhling verí, že rok 2021 bude prelomovým krokom. "Pretože sme investovali množstvo energie, aby sme vysvetľovali aj koaličným partnerom a poslancom, aby pochopili, o čo v tomto prípade ide. Ja pociťujem podporu aj od tých, ktorí sa na to pozerajú tak, že ideme napraviť zásadnú systémovú chybu, ktorú spôsobili v školstve predošlé vlády," doplnil minister.

Ďalším krokom by podľa neho bolo začať diskusie o prechode časti originálnych kompetencií pod rezort školstva, menovite školských klubov detí a materských škôl. "V rámci koronakrízy sme pocítili množstvo problémov, ktoré sme nevedeli vyriešiť ani zo strany ministerstva, ani zo strany samosprávy," uviedol minister. V januári by v tejto veci malo prebehnúť prvé stretnutie s ministerstvom financií a samosprávami.

Viac o téme: ŠkolstvoBilancovanieSlovenskoSaSBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu