Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Meteorológovia upozorňujú na hmly: Na vlhkých a mokrých cestách sa môže vytvárať námraza

Hmla Zobraziť galériu (2)
Hmla (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred tvorbou hmiel v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja. Predbežne platí v stredu do 10.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Ojedinele sa môžu v týchto oblastiach vyskytnúť hmly s dohľadnosťou od 50 do 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," spresnili meteorológovia. Výstraha platí pre okresy Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia upozorňujú na hmly:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Námraza na cestách

Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Poľadovica sa nachádza na ceste druhej triedy medzi Podbanským a Tatranskou Lomnicou. Zľadovatený sneh s hrúbkou do jedného centimetra je v Dobšinej, tiež na cestách Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie a Skalka - Kremnica.

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v oblastiach Záborské a Banská Štiavnica, do 100 metrov v lokalitách Pastierske, Beladice, Dargov, Švábovská stráň a Myjava. Hmla spolu s prehánkami sa podľa SSC vyskytuje v okolí Dobšinej.

Všetky sledované diaľničné úseky na území SR a cesty prvej, druhej i tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem horských priechodov Súľová, Grajnár a Čertovica, kde je miestami utlačený sneh do jedného centimetra.

Čakajú nás mrazy

Lanovky a vleky premávajú v 15 strediskách, zväčša vo vyšších polohách. Počasie je mierne, prevádzkovatelia čakajú na výraznejšie mrazy, ktoré by umožnili spustiť naplno zariadenia na výrobu technického snehu. Tie by mali podľa predpovedí meteorológov prísť koncom týždňa.

Počet otvorených zjazdoviek sa za posledné dni nezmenil – v areáloch je k dispozícii 20 až 35 % svahov, s výškou snehovej vrstvy od 20 do 50 cm. Sneh je technický, prírodný zatiaľ chýba, včera pripadol v niektorých stredoslovenských areáloch poprašok alebo do 3 cm snehu.

Do 30 cm snehu hlásia Látky, Králiky, Jahodná aj Levočská dolina, 40 cm Roháče-Spálená, Monkova dolina alebo Bachledova – Deny. Dnes a zajtra je zatvorené na Donovaloch aj Táloch, do piatka na Janovkách v Zuberci a v Krušetnici.

Viac o téme: HmlaUpozornenieMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu