Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Korčok považuje represie voči bieloruskej opozícii za prejav zastrašovania

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) považuje ďalšie represie bieloruského režimu proti opozícii za prejav zastrašovania a politickej bezradnosti bieloruskej mocenskej špičky. V utorok o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Bieloruská opozícia je čerstvou nositeľkou Sacharovovej ceny. Vzápätí sa proti jej predstaviteľom začína stíhanie za založenie extrémistickej skupiny. Režim tým jasne demonštruje pred medzinárodnou demokratickou verejnosťou, ako chápe politický dialóg so svojimi občanmi. Trestné stíhanie je prejavom zastrašovania akéhokoľvek náznaku opozičného názoru a politickej bezradnosti bieloruskej mocenskej špičky," povedal Korčok.

Reagoval tak na trestné konanie bieloruskej prokuratúry voči opozičnej Koordinačnej rade a jej členom vrátane Sviatlany Cichanovskej, tentokrát za údajný trestný čin založenia a riadenia extrémistickej skupiny.

Ako ďalej uviedlo MZVEZ SR, tvrdenia bieloruskej vlády o pokračujúcom spoločenskom dialógu sú tak v príkrom kontraste s konaním jej úradov voči predstaviteľom opozície, občianskej spoločnosti, ako aj najširšej verejnosti.

Viac o téme: OpozíciaZastrašovanieRepresieBieloruskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu