Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezidentka udelila pred Vianocami milosť: Ide o matku v zložitej životnej situácii

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok udelila milosť 41-ročnej žene J. G., ktorá bola právoplatne odsúdená v roku 2018 na trest odňatia slobody v trvaní osem mesiacov pre spáchanie trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Jej dve deti mali v škole vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny. V záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti prezidentka odsúdenej odpustila trest odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Odsúdená J. G. je matkou viacerých detí, najmladšie má dva roky. Otec detí bol za rovnaký čin odsúdený na rovnaký trest odňatia slobody, pričom trest už vykonal. "V prípade, ak by odsúdená nastúpila na výkon trestu odňatia slobody, otec, ktorý rodinu zabezpečuje finančne, by sa nevedel postarať o tri najmenšie deti, ktoré sú v útlom veku, nenavštevujú školské zariadenia a matka sa o ne celodenne riadne stará. Na rodinu nie sú v obci evidované žiadne sťažnosti," poznamenal Strižinec.

Okrem trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže nebola J. G. v minulosti odsúdená pre spáchanie iného trestného činu. "Školská dochádzka jej školopovinných detí sa zlepšila a nemajú vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny," uviedol hovorca prezidentky SR. Čaputová pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä zložitú sociálnu situáciu rodiny odsúdenej, ako aj skutočnosť, že matka preukázala, že sa o deti vie a chce postarať, pričom došlo k výraznému zlepšeniu školskej dochádzky detí.

Viac o téme: MilosťPrezidentkaSlovenskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu