Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

KORONAVÍRUS Mnohé sociálne opatrenia bude treba vylepšiť, odkazuje prezidentka Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová počas stretnutia s ľuďmi, ktorí počas pandémie prepadli systémom štátnej pomoci Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Zuzana Čaputová počas stretnutia s ľuďmi, ktorí počas pandémie prepadli systémom štátnej pomoci (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Mnohé sociálne opatrenia bude treba vylepšiť v prospech ľudí. Vyplynulo to z vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej pre médiá po stretnutí s ľuďmi z celého Slovenska, ktorí počas pandémie "prepadli" systémom štátnej pomoci.

"Stretla som sa s ľuďmi zo všetkých kútov Slovenska. Toto stretnutie bolo veľmi zaujímavé, pretože som si vypočula individuálne príbehy," priblížila slovenská hlava štátu. Tie príbehy však podľa nej reprezentujú aj širšie skupiny obyvateľov, ktorí sa ocitli vo veľmi podobnej - sociálnej a životnej - situácii. V situácii, keď sú síce k dispozícii rôzne schémy štátnej pomoci, ktoré síce "zachytia" veľké množstvo ľudí, ale nie všetkých.

Právna norma podľa prezidentkiných slov nemôže zachytiť každú životnú situáciu, pretože pestrosť života je ďaleko širšia, než na aké situácie právna norma dokáže pamätať. "O tom boli aj tieto príbehy," podotkla.

"Som rada za všetky opatrenia, ktoré na Slovensku fungujú. Som tiež rada, že ministerstvá prijali jednotlivé formy pomoci. Toto stretnutie s ľuďmi bolo na základe toho, že sa na mňa mnohí ľudia obracajú. Chcela som poznať preto aplikačnú prax a poukázať na možnosť drobných vylepšení, ktoré budú mať za následok stovky, možno tisíce ľudí a osudov, ku ktorým sa dostane reálna pomoc," dodala Čaputová.

Ľudia, ktorí prepadli sitom, nemôžu zostať pre štát neviditeľní

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo štvrtok v Prezidentskom paláci stretla s otcami a matkami z rodín, ktorých životy zasiahla pandémia. Podľa jej slov nemôžu zostať pre štát neviditeľní a podnety, ktoré si od hostí vypočula, plánuje tlmočiť príslušným ministrom. Prezidentka o tom informovala na sociálnej sieti.

"Títo ľudia nesmú zostať pre štát neviditeľní, i keď ich životné situácie sú rôzne. Spája ich však to, že prepadli sitom štátnej pomoci," uviedla s tým, že v mnohých prípadoch sa dá pomôcť tak, že sa zo systému pomoci odstráni viacero drobných nedostatkov alebo zbytočne prísnych podmienok. Hostia, ktorých prezidentka pozvala do Prezidentského paláca, podľa jej slov svojím príbehom reprezentujú stovky podobných osudov ľudí po celom Slovensku.

KORONAVÍRUS Mnohé sociálne opatrenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka pripomína, že Slovensko okrem pandemickej krízy čelí aj vážnej ekonomickej kríze. "Hoci kompenzačné opatrenia na Slovensku patria medzi najmenšie v porovnaní s inými rozvinutými krajinami, štatistické údaje, ktoré sa najviac dotýkajú života ľudí – nezamestnanosť, mzdy, počet osobných a firemných bankrotov – sa stále vyvíjajú lepšie, než sa očakávalo," uviedla s tým, že z makroekonomického pohľadu štátne opatrenie fungujú. "Napriek tomu medzi nami žijú tisíce ľudí, ktorí prepadli sieťou štátnej pomoci a pre štatistiky sú neviditeľní. Pre pandémiu však stratili príjem, museli siahnuť na úspory alebo žijú na dlh," uviedla.

V mnohých prípadoch sa dá podľa prezidentky pomôcť napríklad odstránením nepotrebných administratívnych podmienok pri vyplácaní dotácií, poskytnutím SOS dávky pre ľudí, ktorí pracujú na dohodu a poberajú z nej malé príjmy či odstránením podmienok, ktoré diskvalifikujú žiadateľov pre poskytnutie SOS dávky.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu