Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Ministerstvo vyrazilo do boja s dezinformáciami: Ako to, že vakcína prišla tak rýchlo?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettaimages.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch čelí viacerým otázkam. Okrem iného sa dezinformačnou scénou šíri aj tá, ako je možné, že vakcína prišla a bola otestovaná a zároveň schválená tak rýchlo. Do týchto sfér otázok sa rozhodol rezort vniesť raz a navždy poriadne vysvetlenie.

Otázku však ministerstvo úplne nezatracuje a pripúšťa, že je na mieste. "Je však skutočne pravda, že vývoj vakcín bežne trvá mnoho rokov. Preto je úplne legitímne pýtať sa, ako je možné, že sa tento proces podarilo v prípade vakcíny proti Covid-19 tak výrazne zrýchliť," píše, pričom k týmto vysvetlívkam pripája aj grafický náčrt vývoja vakcíny.

Významný rok

Vývoj vakcíny na Covid-19 sa podľa ministerstva v tomto roku stal absolútnou prioritou vo vedeckých a farmaceutických kruhoch. "V tomto roku sa na to sústredilo enormné množstvo energie a financií aj za cenu odloženia iných projektov. Vďaka tomu mohli výrobcovia vakcín maximalizovať počet expertov a vedcov, ktorí na vývoji vakcín pracovali," vysvetľuje rezort.

KORONAVÍRUS Ministerstvo vyrazilo do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Rozdiel pri vývoji vakcíny s inými vakcínami, riskovali dobrovoľníci

Krajčího rezort sa rozhodol vysvetliť aj rýchlosť a rozdiel pri vývoji bežných vakcín a tých, ktoré sú určené na Covid-19. "Za normálnych okolností jednotlivé fázy predklinického a klinického skúšania nasledujú postupne jedna za druhou. V tomto prípade sa spúšťali súbežne - ešte predtým, než bolo dokončené prvé kolo, štartovalo druhé kolo. Väčšiemu riziku tak môžu byť potenciálne vystavení dobrovoľníci v jednotlivých fázach klinického skúšania, ale výsledný produkt musí prejsť všetkými fázami rovnako ako akákoľvek iná vakcína. Výsledná vakcína tak bude rovnako bezpečná," uvádza rezort.

KORONAVÍRUS Ministerstvo vyrazilo do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hans Pennink, File)

Kvôli pandémii a mimoriadnej rozšírenosti koronavírusu bolo podľa ministerstva relatívne jednoduché nájsť dobrovoľníkov, ktorí sa počas testovania nakazia koronavírusom. "Niektoré spoločnosti začali so samotnou výrobou vakcín ešte pred ich definítivnym finálnym schválením, čím samé išli do rizika. Ak budú ich vakcíny schválené, dostanú sa tak rýchlejšie na trh. Ak nebudú schválené, môžu vyrobené vakcíny vyhodiť," predostrelo ministerstvo.

Pri vývoji vakcíny proti Covid-19 bolo navyše možné nadviazať na výskum a vývoj vakcíny na ochorenie MERS, ktoré je tiež spôsobené koronavírusom. 

Viac o téme: VakcínaMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu