Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teplo zatvára lyžiarske strediská

V dôsledku otepľovania sa zhoršili podmienky na lyžovanie aj v Jasnej.
V dôsledku otepľovania sa zhoršili podmienky na lyžovanie aj v Jasnej. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Majitelia lyžiarskych stredísk majú hlavy v smútku. Po minuloročnej katastrofálnej zime im počasie nepraje ani túto sezónu. Počas víkendu teploty vystúpili až nad desať stupňov a väčšina zimných stredísk hlási obmedzené podmienky.

Dobre si zalyžujete už len v najznámejších strediskách a to len na technickom snehu. Lyžiarom nepraje ani predpoveď počasia. Prevádzkovatelia straty nerátajú a veria, že túto zimu ešte nasneží.

Ešte pred víkendom sa lyžovalo v 80 lyžiarskych strediskách. Podľa Ľubice Stykovej zo Sitouru, ktorý monitoruje lyžiarske podmienky, včera ich už bolo o 10 menej. Vo väčšine stredísk sa lyžovačka po jarnom víkende zhoršila. Lyžovať sa dalo už len v centrách, kde je technické zasnežovanie. Problémy majú predovšetkým malé strediská. V Drienici-Lysej pri Sabinove sa dá lyžovať už len na svahu s technickým snehom. „Ešte minulý týždeň sa dalo lyžovať aj v Lysej, no keďže svah umelo nezasnežujeme a oteplilo sa, boli sme nútení ho zavrieť,“ hovorí riaditeľ strediska Dušan Šimko. „Víkend bol slabý. Hádam nám ešte nasneží,“ dúfa Šimko. Na ružiach ustlané nemajú ani pri Košiciach. Vleky sú síce v prevádzke, lyžiarov však môžete spočítať na prstoch rúk.

V obľúbenom stredisku na Martinských holiach sa už včera nelyžovalo. „Cez víkend šlo len pár vlekov, pretože bolo zlé počasie. Včera sme stredisko zavreli,“ potvrdili nám na infolinke Martinských hôľ. Straty zatiaľ nevyčísľovali. Kedy znovu otvoria, závisí od počasia. Sneh „zliezol“ aj z vyššie položených stredísk.

„Technický sneh sme striekali už na jeseň, keď boli silné mrazy. Pre oteplenie zmizol prírodný sneh a mimo zjazdoviek sa vytvorili blatové mapy. Ak by bolo viac snehu, bolo by aj viac lyžiarov,“ povedal Miroslav Dobrota z ParkSnow Donovaly. V Jasnej tvoria prevažnú časť lyžiarov Poliaci a turisti hovoriaci po rusky. Je tu síce asi 40 centimetrov snehu, ale ten je pre odmäk ťažký.

Podmienky na lyžovanie sa zhoršili aj vo Vysokých Tatrách, kde sa tiež lyžuje na technickom snehu. Podľa vyjadrení hovorkyne Tatranských lanových dráh, a. s., (TLD) Danky Veleckej snežné delá oddychujú, spustia sa až vtedy, keď primrzne pod -3 °C. Strediská žijú z toho, čo nastriekali ešte v decembri.

Aké bude počasie:

Po jarnom víkende a príjemnom začiatku týždňa čaká zajtra Slovákov citeľné, ale krátkodobé ochladenie. Na celom území by mal navyše fúkať poriadny „severák“. V noci bude od -1 do -5 stupňov, cez deň -2 až +2. Podľa meteorológov sa však za studeným frontom opäť oteplí.

Kde sa ešte lyžuje >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu