Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Vládny kabinet si schválil novinku: Predlžovanie núdzového stavu, posledné slovo má parlament

Vláda zasadá od 11-tej hodiny. Zobraziť galériu (5)
Vláda zasadá od 11-tej hodiny. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes počas obedných hodín opäť zasadá v rámci aktuálnych tém pandémie. Okrem toho, že sa dnes otvorili niektoré školy, ktoré prešli testovaním, je ešte otázne, či nakoniec ako krajina neprikročíme k lockdownu, pretože čísla hospitalizovaných opäť začínajú rásť. Svoje o tom povedal aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Vláda si tiež zrejme bude môcť predlžovať núdzový stav.

Aktualizované 14:56

Matovič tvrdí, že pomohol ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) vyhrať boj nad úradníkmi, ktorí okolo neho týždne tvrdili, že pretestovanie žiakov na ochorenie COVID-19 nie je možné zabezpečiť. Víkendové testovanie žiakov podľa predsedu vlády dokázalo opak, a preto celú agendu od pondelka presúva z Úradu vlády SR na ministerstvo školstva. "Ukázali sme, že sa to dá, že sa netreba obávať ísť touto bezpečnou cestou, ako školy otvoriť," povedal Matovič. (tasr)

Aktualizované 13:40

Nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho nesúhlasia s možnosťou predlžovania núdzového stavu, ktorú v pondelok schválila vláda SR. Do Národnej rady (NR) SR predložia pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by počas núdzového stavu podliehali všetky rozhodnutia vlády kontrasignácii, teda spolurozhodnutiu prezidentky. (tasr)

Aktualizované 13:16

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková po rokovaní vlády.

Aktualizované 12:40

Minister obrany Jaroslav Naď a premiér Igor Matovič.

Aktualizované 12:20

Ministerka kultúry Natália Milanová počas rokovania vlády.

Milanová, vláda (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:59

Vláda by mohla vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť to však musí Národná rada SR. Rozhodol o tom v pondelok vládny kabinet, ktorý schválil návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Vláda zároveň schválila návrh prijať ho v skrátenom legislatívnom konaní.

KORONAVÍRUS Vládny kabinet si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Takýto krok zdôvodňuje poznatkami z praxe a nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní. Opakované predĺženie núdzového stavu však musí parlament odobriť najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.

"Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike," vysvetľuje vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie.

KORONAVÍRUS Vládny kabinet si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Upraviť sa majú aj obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Vo väčšej miere majú podľa vlády zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia.

Vláda v reakcii na návrh ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu schválila aj návrh zákona o Ústavnom súde SR. Jeho cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR. Kabinet schválil návrh prijatia tohto zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Krajčí hovorí, že lockdown je jednou z možností

Lockdown je stále jednou z možností, ktorú bude musieť Slovensko akceptovať. Pred rokovaním vlády to povedal minister zdravotníctva Krajčí. To, či by k nemu malo dôjsť pred Vianocami, prípadne po nich, je podľa jeho slov otázkou dohody.

KORONAVÍRUS Vládny kabinet si
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR -Jaroslav Novák)

Krajčí spresňuje termín hypotetického lockdownu, ktorý preferuje

"Ja si myslím, že keď už by mal byť nejaký lockdown, mal by byť v čase, keď nás to ekonomicky najmenej poškodí," komentoval Krajčí, pričom doplnil, že sledujú dáta, no nedá sa predpokladať, čo sa stane, keďže je Slovensko v núdzovom stave. To, čo by umožnilo ľuďom, aby sa mohli počas nadchádzajúcich sviatkov stretnúť, je podľa šéfa rezortu zdravotníctva antigénové testovanie. Testov je podľa neho ešte dosť, približne okolo jedného milióna.

Testy zo slín nie sú zlý nápad, tvrdí minister

Testovanie zo slín na školách nie je podľa ministra zdravotníctva zlým nápadom, nápad by však potreboval logistickú prípravu. Keďže sa Slovensku podarilo zrealizovať celoplošné testovanie, Krajčí predpokladá, že by sa to dalo zvládnuť.

Dodal, že očkovanie proti novému koronavírusu bude dobrovoľné. Ľuďom sa bude rezort zdravotníctva snažiť poskytnúť všetky presné pravdivé informácie, aby sa mohli rozhodnúť. Minister v očkovaní vidí zmysel. Podľa jeho slov je veľmi dobrým nástrojom, ako poraziť pandémiu ochorenia COVID-19. Pre bezpečnosť ľudí na Slovensku je podľa Krajčího dôležité, aby sa pendleri dali raz za dva týždne pretestovať. Tvrdí, že ide o ochranu slabších.

Viac o téme: VládaIgor MatovičKoronavírusMarek KrajčíLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu