Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO okamihu, ktorý navždy zmenil Prešov: Panelák smrti zbúrali, dojemné vyznania v deň výročia tragédie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Miro Vacula)

PREŠOV - Presne pred rokom celé Slovensko šokovane sledovalo tragickú udalosť v Prešove. Výbuch, ku ktorému došlo o 12.12 hod. v deň, keď sa mali všetci radovať z blížiacich sa Vianoc, zaznamenala aj kamera. Panelák smrti neskôr zbúrali. Spomienka na tých, ktorí nešťastie neprežili, tu však zostáva. Presne po roku odhalili pamätnú tabuľu venovanú obetiam desivej udalosti.

Po tom, ako Prešovom za bieleho dňa otriasol výbuch a jeden z panelákov na Mukačevskej ulici zachvátili plamene, celé Slovensko len nemo pozorovalo, čo sa to deje. Nik ale neveril vlastným očiam. Zúfalí obyvatelia bytovky sa ocitli v zajatí ohnivého pekla, z ktorého pre niektorých nebolo úniku. Záchranné zložky bojovali zo všetkých síl, aby zachránili čo najviac ľudí. Pomáhala aj verejnosť. Osem osôb napriek obrovskej snahe neprežilo. Mnohí prišli o svoj domov.

Na podobné zábery sme boli zvyknutí skôr zo zahraničia. Prešovské nešťastie preto u nás otvorilo otázku bezpečnosti. Ešte dlhé mesiace ľudia hasičov volali aj k banálnym záležitostiam. Panoval strach, že sa hrozivá explózia zopakuje.

Z videa mrazí aj s odstupom času

Video, ktoré zachytáva výbuch plynu v bytovke v Prešove

Vianočný stromček nesvieti

Od udalosti, ktorá navždy poznačila Prešov, ubehol presne rok. Vianočná výzdoba tu dnes v uliciach nežiari. Mesto sa rozsvieti vianočnými svetielkami netradične až v pondelok. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová. Nedeľa patrí spomienke na tragédiu.

6.12.2019 🕯

Uverejnil používateľ Mesto Prešov - Oficiálna stránka Nedeľa 6. decembra 2020

Ako priblížila Šitárová, v Prešove zvykli rozsvecovať vianočný stromček na Deň sv. Mikuláša pred konkatedrálou v centre mesta, ktorá je tomuto patrónovi zasvätená. Tento rok ho však rozsvietia 7. decembra a spolu s ním sa rozžiari aj vianočná výzdoba v centre mesta.   

„K vianočnej výzdobe v Prešove neodmysliteľne patria aj obľúbené zimné svietiace postavičky, snehuliaci a tučniaky, ktoré dotvárajú výzdobu v Južnom parku a na pešej zóne,“ uviedla Šitárová. Prešovský vianočný stromček podľa jej slov rozsvietia Mikuláš, anjel a čert, no namiesto tradičného zábavného programu na pódiu budú deťom rozdávať sladké prekvapenia popri prechádzaní centrom mesta.

VIDEO okamihu, ktorý navždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Pamätná tabuľa na mieste tragédie

Na Mukačevskej ulici v Prešove symbolicky v deň výročia odhalili pamätnú tabuľu venovanú ôsmim ľuďom, ktorí zahynuli v plameňoch horiacej bytovky.

Na snímke pamätná tabuľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Obete výbuchu plynu si počas pietnej spomienky uctili obyvatelia bytového domu, členovia záchranných zložiek, primátorka Prešova Andrea Turčanová, minister vnútra Roman Mikulec a košický arcibiskup - metropolita Bernard Bober. Informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Výbuch bytovky v Prešove sa zapísal do histórie ako jedna z najväčších tragédií v novodobých dejinách Slovenska. Minister vnútra vo svojom príhovore vyjadril úprimnú sústrasť ľudom, ktorí prišli o svojich blízkych a poďakoval všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomáhali. „Boli sme svedkami toho, že ľudia na Slovensku sa spojili, aby pomohli tým, ktorí prišli o to najcennejšie,“ uviedol Mikulec.

Roman Mikulec pri príležitosti prvého výročia výbuchu bytovky v Prešove (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Primátorka Prešova vo svojom príhovore takisto vyjadrila vďaku všetkým, ktorí pomáhali pri odstraňovaní následkov výbuchu. Z horiaceho 12-poschodového paneláku sa podľa jej slov podarilo zachrániť 39 ľudských životov a to napriek tomu, že jediné schodisko sa po výbuchu zrútilo a odrezalo únikovú cestu.

NAVŽDY V NAŠICH SRDCIACH Po roku sme sa spolu so zástupcami záchranných zložiek a obyvateľmi stretli na mieste, kde...

Uverejnil používateľ Andrea Turčanová Nedeľa 6. decembra 2020

Výbuch si však vyžiadal osem obetí a Turčanová vyjadrila úprimnú sústrasť tým, ktorým horiaci panelák vzal ich najbližších. „Mukačevská 7 sa stala mementom smútku, ale aj veľkej vlny ľudského dobra. Láskavosť, obetavosť a spolupatričnosť spojili Prešov na sklonku minulého roka s ľuďmi z celého Slovenska i zo zahraničia. Na tomto mieste si prajeme, aby naše mesto obchádzali tragédie, ktoré ničia životy i domovy,“ dodala Turčanová.

Na Sídlisku III sa v nedeľu o 12.12 h, presne v čase, kedy vlani došlo k výbuchu, rozoznel zvuk zvonov z kostola Kráľovnej pokoja. Pri príležitosti prvého výročia tragickej udalosti sa v nedeľu o 10.00 h konala aj svätá omša v tomto kostole, ktorú celebroval košický arcibiskup.

Pohľad do poškodenej bytovky v Prešove

Vyšetrovanie stále pokračuje

V súvislosti s tragédiou sa však spájali aj mnohé pochybnosti. Napríklad o tom, kto je skutočný vinník, taktiež o tom, či si niekto na smutnej udalosti "nenabalil vrecká".

Krásne gesto Slovákov žijúcich v Anglicku: FOTO Pomohli Prešovčanom, ktorí prišli o strechu nad hlavou

Piati prešovskí mestskí opoziční poslanci ešte v septembri vyzvali primátorku mesta Andreu Turčanovú, aby v súvislosti so sporom o úhradu nákladov za záchranné práce po výbuchu plynu na Mukačevskej ulici vyvodila osobnú zodpovednosť. O prípad bytovky sa zaujímala aj NAKA. Viac sa dočítate tu.

Podľa doterajšieho vyšetrovania môže za nešťastie prerazené plynové potrubie. Skúmanie však stále nie je na konci. Doteraz obvinili päť osôb. Počet ale nemusí byť konečný. Posudok k tragédii hovorí aj o tom, že vyšetrovatelia pracovali s viacerými verziami toho, čo sa stalo. 

Viac o téme: VýročiePanelákVýbuchPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu