Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príprava obrannej stratégie pokračuje podľa plánu: Prinesie viacero noviniek

Minister obrany Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Pripravovaná Obranná stratégia SR potvrdzuje zodpovedný prístup SR k vlastnej obrane a zdôrazňuje jej euroatlantické ukotvenie. Prináša nové opatrenia na posilnenie odolnosti štátu vojenskými aj civilnými prostriedkami. Reaguje aj na oblasť hybridných hrozieb. Novinkou má byť tiež komplexný prístup v zabezpečovaní obrany štátu. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ako uvádza rezort, príprava stratégie pokračuje podľa plánu. Návrh by mal byť predložený vláde do konca roka. Okrem ministerstva obrany sa na ňom podieľajú aj ďalšie rezorty. "Súčasťou procesu prípravy sú aj diskusie so širšou bezpečnostnou komunitou a zástupcami politickej sféry," načrtla hovorkyňa. Stratégia má zdôrazniť euroatlantické ukotvenie SR. "NATO predstavuje primárny rámec zabezpečovania obrany, pričom ku kolektívnej obrane neexistuje pre SR lepšia alternatíva. Obranu SR posilňujú aj možnosti, ktoré poskytuje Spoločná bezpečnostná a obranná politika Európskej únie," uviedlo ministerstvo.

Dokument má tiež reagovať na zhoršené a dynamicky sa meniace bezpečnostné prostredie, stav obranyschopnosti poznačený nedostatkami v oblasti kapacít a spôsobilostí Ozbrojených síl SR a podpory obrany štátu a na zvyšovanie nárokov na ich pripravenosť. Zároveň stanovuje a vymedzuje zásady obrannej politiky SR. Oproti predošlej stratégii obsahuje podľa MO SR nové opatrenia na posilnenie odolnosti štátu vojenskými aj civilnými prostriedkami. Deklaruje tiež zámer rozhodne reagovať aj na oblasť hybridných hrozieb.

"Novým je tiež komplexný prístup v zabezpečovaní obrany štátu. Dôraz kladie na skvalitnenie riadenia obrany (identifikácia a analýza hrozieb, spravodajská podpora, delenie sa o informácie, príprava inštitúcií na obranu, včasné rozhodovanie) a zvyšovanie pripravenosti Ozbrojených síl SR a obyvateľstva na obranu štátu," približuje Kovaľ Kakaščíková. Stratégia bude podľa ministerstva riešiť aj opatrenia v súvislosti s novými hrozbami v dôsledku technologického rozvoja a otázky obrany vo vzťahu k využitiu vesmíru. Počíta tiež s tým, že Ozbrojené sily SR budú aj naďalej plniť úlohy pri riešení mimoriadnej udalosti a nevojenských krízových situácií vrátane pandémie v zmysle zákona a na základe schváleného mandátu. Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty neboli predložené.

Ministerstvo obrany rokuje s USA o možnom využití ich ponuky na 50 miliónov dolárov

Ministerstvo obrany (MO) SR v súčasnosti komunikuje s USA o možnostiach a tiež typoch vrtuľníkov, ktoré by Slovenská republika mohla v prípade záujmu nakúpiť s využitím ich ponuky na 50 miliónov dolárov. Uviedla to hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Ponuka je určená na nákup techniky, ktorá nahradí vybavenie bývalej Varšavskej zmluvy. Podmienkou je financovanie jedna k jednej.

Slovensko môže využiť ponuku približne do polovice roka 2022. "Podmienkou prijatia finančných prostriedkov od USA je využitie systému obstarávania tzv. FMS (Foreign Military Sales), pomocou ktorého boli obstarané vojenské viacúčelové vrtuľníky UH-60M Black Hawk a taktiež stíhacie lietadlá typu F-16," priblížila hovorkyňa.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) už skôr načrtol, že Slovensko by mohlo s pomocou peňazí od Spojených štátov dokúpiť vrtuľníky Black Hawk a dovybaviť tie, ktoré má, alebo nakúpiť ľahšie vrtuľníky. Zdôraznil, že finálne rozhodnutie závisí od požiadaviek Ozbrojených síl SR.

Viac o téme: PlánNovinkyObranaStratégia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu