Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Bratislavskí starostovia sa obávajú celoplošného testovania: Nemajú priestory

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA – Ak sa budú realizovať ďalšie kolá testovania, ktoré sa z dôvodu klimatických podmienok budú musieť odohrať len v interiéri, bratislavskí starostovia vidia riziko v zabezpečení dostatočného počtu potrebných priestorov a odberových miest. Na rokovaní Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) sa preto starostovia z metropoly vyslovili za zváženie možnosti rozložiť testovanie na viacero dní i zabezpečenie mobilných odberových miest.

Očakávať budú stanovisko ústredného krízového štábu (ÚKŠ). "Požadovať však budeme jasný režim krízového riadenia a presné pokyny zo strany okresných úradov,“ informoval predseda RZ a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Doterajšie kolá testovania podľa starostov preukázali, že téma krízového riadenia a civilnej obrany bola v SR dlhodobo zanedbávaná.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"V zmysle zákona majú obce presne stanovené postupy, zákon o civilnej obrane je však sformulovaný príliš všeobecne," upozornil v tejto súvislosti starosta Lamača Lukáš Baňacký, ktorý zastupuje Združenie miest a obcí Slovenska i regionálne združenie bratislavských starostov na rokovaniach ÚKŠ. "Ak by sa mala samospráva držať striktne zákona, mala by čakať iba na pokyny okresného úradu. Ako však ukázalo ostatné celoplošné testovanie, mestá a obce dokázali proaktívne zabezpečiť oveľa viac potrebných činností," dodal.

Starostovia preto apelujú na prednostov okresných úradov, aby pri budúcich testovaniach mali pripravený presnejší plán jeho realizácie s jednoznačnými pokynmi pre mestá a obce.

Viac o téme: PriestoryStarostoviaBratislavaKoronavírusCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu