Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ZVRAT na Slovensku! O pár hodín udrú až dvojciferné mrazy: FOTO Niektoré oblasti zasype sneh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images, )

BRATISLAVA – Prenikne k nám studený vzduch a klesne aj hranica sneženia. Meteorológovia zo SHMÚ varujú, že cez víkend bude s vysokou pravdepodobnosťou mrznúť na celom území, pričom v dolinách sa môže ochladiť až na desať stupňov pod nulou.

Vždy aktuálnu predpoveď počasia nájdete na Predpovede.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) avizoval, že v piatok na naše územie vpadne chladný vzduch a zníži sa hranica sneženia. „Hranica sneženia sa zníži do stredných, najmä na severe lokálne aj nižších polôh. Preniknutie chladného vzduchu tiež znamená ukončenie inverzného charakteru počasia,“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti.  

ZVRAT na Slovensku! O
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

V chladnom vzduchu sa do našej oblasti od západu cez víkend presunie tlaková výš. Tá podľa meteorológov zapríčiní ďalšie ubúdanie oblačnosti a zvýraznenie nočných mrazov. „S vysokou pravdepodobnosťou bude mrznúť na celom území, pričom v dolinách môže byť ojedinele až okolo -10 °C,“ varoval SHMÚ. Táto situácia však nepotrvá dlho a už začiatkom budúceho týždňa sa znovu oteplí.

Galéria: Dva studené fronty prinesú ochladenie, hranica sneženia klesne

Sobota

Od západu bude nad naše územie zasahovať v chladnom vzduchu tlaková výš so stredom nad alpskou oblasťou.

Bude jasno až polooblačno. V noci a zrána sa ojedinele vyskytne hmla. Najnižšia nočná teplota dosiahne -1 až -6, v údoliach ojedinele okolo -8 stupňov.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Maximálna denná teplota sa vystúpi na 2 až 7 stupňov. Na Orave a pod Tatrami však bude o čosi chladnejšie, SHMÚ predpokladá, že denná teplota sa tu bude pohybovať okolo nuly.

Zafúka slabý, spočiatku miestami severozápadný až severný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h.

Nedeľa

Stred tlakovej výše sa presunie nad Balkán a po jej severnom okraji prejde od západu cez našu oblasť teplý front spojený s hlbokou tlakovou nížou so stredom nad Nórskym morom.

Opäť sa očakáva polojasné až oblačné počasie. V nižších polohách v noci a dopoludnia bude ojedinele zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmla. Na severe sa môžu objaviť aj slabé zrážky.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na -1 až -6, v dolinách ojedinele na zhruba -8 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 3 až 8 stupňov. Na krajnom severovýchode bude aj chladnejšie.

Fúkať bude slabý, cez deň miestami - najmä na severe a východe - južný až juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 25 km/h.

Viac o téme: MrázSneženiePredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu