Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Do štvrtého kola sú zaradené aj štyri obce z Bratislavského kraja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA – Do štvrtého kola plošného testovania, v ktorom sa majú uskutočniť odbery v obciach a mestách, kde bol počet pozitívnych nad jedno percento, sú zaradené aj Plavecký Mikuláš, Reca, Hrubý Šúr a Vinosady z Bratislavského kraja, v ktorom sa neuskutočnilo tretie kolo testovania.

Vyplýva to z tabuľkového zoznamu obcí, ktorých sa týka víkendové (21. - 22. 11.) testovanie. Tabuľka je zverejnená na stránke somzodpovedny.sk. Starostovia Plaveckého Mikuláša i Rece netaja prekvapenie, že sa v tabuľke ocitli a že sa zaradenie do zoznamu odvíja od percentuálneho podielu pozitívnych v prvom celoplošnom testovaní (31. 10. - 1. 11.). Aj Peter Válek, ktorý je na čele samosprávy v Plaveckom Mikuláši, aj Adrián Takács – starosta Rece pri Senci zhodne tvrdia, že výsledky ovplyvnili „cezpoľní“, ktorí sa do obcí prišli testovať, aby sa vyhli dlhým radom na iných odberových miestach.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Podľa mojich informácií, až 65 percent z pozitívne testovaných tvorili tí, ktorí u nás nemajú trvalý pobyt," uviedol Takács o situácii v Reci, kde dosiahol počet pozitívnych testov 1,21 percenta. "Ak by sa brali len pozitívne vzorky našich rezidentov, určite by sme neboli v zozname,“ dodal Válek z Plaveckého Mikuláša, poukazujúc i na to, že stanovený limit bol prekročený len o jednu stotinu percenta.

Obaja starostovia potvrdili, že zatiaľ ich nikto z ministerstva obrany, resp. Ozbrojených síl SR v súvislosti s víkendovým testovaním nekontaktoval. Obávajú sa, či opäť nenastane situácia, keď sa k nim informácie budú dostávať neskoro a neustále sa v meniacej podobe. "V každom prípade som pripravený, že opäť si budeme musieť poradiť v mnohých veciach sami, tak ako to bolo pri prvom testovaní,“ priznal Válek.

"Teraz to máme navyše pripraviť defacto za tri dni,“ poznamenal Takács. Obaja starostovia potvrdili, že samosprávy nemajú preplatené náklady z prvého testovania. "Nebudeme tvrdiť, že ďalšie náklady finančne položia obec, no zasa sú to peniaze, s ktorými naše rozpočty vôbec nerátali,“ skonštatovali. Vyrovnať sa s touto situáciu budú musieť aj v ďalšej obci Seneckého okresu, v Hrubom Šúre, kde zaznamenali v prvom celoplošnom kole vyše dvojpercentný podiel (2,09) pozitívnych, v obci Vinosady z okresu Pezinok bolo 1,43 percenta pozitívne testovaných.

Nízka pozitivita z prvého kola celoplošného testovania zaradila Bratislavu a jej okresy medzi celoslovenskú 25-ku, v ktorej sa nerealizovalo druhé kolo, určené len pre tie okresy, kde miera pozitivity prekročila 0,70 percenta prípadov. V Bratislave zaznamenali v prvom kole celoplošného testovania 0,33 percenta, v okrese Senec 0,48 a v okresoch Malacky a Pezinok totožne po 0,52 percenta pozitívne testovaných.

V zozname zverejnenom na stránke somzodpovedny.sk je 458 samospráv, v ktorých sa počas najbližšieho víkendu uskutoční ďalšie kolo testovania antigénovými testami. Na rozdiel od predošlých kôl, má byť absolútne na dobrovoľnej báze. Povedal to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po pondelkovom (16. 11.) rokovaní ústredného krízového štábu. Podľa neho to má vypovedať o prístupe ľudí i samospráv.

Viac o téme: StarostoviaŠtvrté koloObceKoronavírusBratislavský krajCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu