Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Hasiči nie sú jednoliata masa: Odbery na COVID-19 robia zdravotníci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA - Súčasťou Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sú aj profesionálni zdravotníci. Práve tí počas pandémie nového koronavírusu už od marca vykonávajú odbery pri testovaní ľudí na ochorenie COVID-19, priblížilo Ministerstvo vnútra (MV) SR na sociálnej sieti.

"Podobne ako iné povolania, ani hasiči nie sú jednoliata masa, ale špecializujú sa na rôzne odbornosti," vysvetľuje rezort. Odbery biologického materiálu môže v rámci HaZZ vykonávať len hasič záchranár špecialista – zdravotnícky záchranár, ktorý je zaradený na výkon funkcie v špecializovaných ambulanciách HaZZ v odbore urgentná medicína. "Títo príslušníci majú odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania a ukončené požadované zdravotnícke vzdelanie," doplnilo ministerstvo.

V ôsmich ambulanciách HaZZ pôsobí vyše 80 príslušníkov HaZZ. Zriadené sú na každom krajskom riaditeľstve HaZZ na hasičskej stanici v sídle kraja. "Ambulancie poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť príslušníkom Hasičského a záchranného zboru, Policajného zboru a občanom pri zásahoch a mimoriadnych situáciách. Významne zvyšujú profesionalitu v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti pri zásahoch v zóne priameho ohrozenia v sťažených podmienkach, ktoré neumožňujú nasadenie bežnej záchrannej zdravotnej služby," uviedlo ministerstvo.

Odberné miesto na dobrovoľné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Členovia HaZZ pomáhali s odbermi počas tzv. prvej vlny pandémie nového koronavírusu aj v rámci plošného testovania. Momentálne pôsobia na odberných miestach na antigénové testovanie. Ako dodalo ministerstvo, medzi hasičmi možno nájsť aj ďalších odborníkov, napríklad potápačov, lezcov, chemikov, psychológov či zisťovateľov príčin požiarov.

V pondelok hasiči otestovali necelých 1400 ľudí

V pondelok (16. 11.) otestovali hasiči na odberných miestach Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v rámci celého Slovenska 1371 osôb na ochorenie COVID-19. Z celkového počtu bolo 100 pozitívnych (7,29 percenta). Informovala o tom Zuzana Farkasová z prezídia HaZZ.

Najviac testov urobili hasiči na odbernom mieste na Slnečných jazerách (266) a na Hasičskej stanici Šaľa (253). "Od 12.00 h bolo pre verejnosť k dispozícii 18 takýchto miest, od 14.00 h pribudlo ďalšie odberné miesto na hasičskej stanici v Sabinove," uviedla Farkasová. V utorok, počas štátneho sviatku, hasiči netestujú.

Viac o téme: TestovanieHasičiPandémiaZdravotníciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu