Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predseda Najvyššieho súdu Šikuta sa rozhodol neudeliť sudcom odmeny

Ján Šikuta
Ján Šikuta (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR nedostanú odmeny, rozhodol o tom jeho predseda Ján Šikuta. Okrem zložitej celospoločenskej situácie to zdôvodňuje aj pocitom verejnosti, že v minulosti boli odmeny nástrojom vnútornej korupcie a elitárstva, keď sa odmeňovali vyvolení a trestali nepohodlní sudcovia. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Vraciam sa tak k myšlienke, s ktorou som pracoval už ako začínajúci sudca, a teda, ak by som konal inak, išiel by som proti svojmu presvedčeniu. Tento krok je podľa môjho názoru nevyhnutný aj s ohľadom na súčasnú, nielen ekonomicky zložitú, celospoločenskú situáciu," uviedol Šikuta.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Priznal, že jeho rozhodnutie umocnila aj aktuálna situácia v justícii, keď boli niektorí sudcovia NS SR obvinení zo závažných trestných činov. "Bolo by však chybou, ak by sa neudelenie odmien vnímalo ako trest za týchto kolegov," dodal.

Šikuta verí, že v súdnictve, ako aj na Najvyššom súde je väčšina morálne pevných sudcov s hlbokým etickým ukotvením. "A práve z tohto môjho presvedčenia dúfam v pochopenie tohto rozhodnutia," zdôraznil.

Viac o téme: SudcoviaOdmenyNajvyšší súdJán Šikuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu