Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad brutálnej vraždy Tomáša (†16) sa blíži do finále: Skúmať mali aj telefonát, Judita vinu odmieta

Smrť Tomáša šokovala celé Slovensko. Zobraziť galériu (5)
Smrť Tomáša šokovala celé Slovensko. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Vražda len 16-ročného Tomáša otriasla v máji 2019 celým Slovenskom. Odohrala sa na žilinskom sídlisku Vlčince. Všetkých šokovalo najmä to, že polícia z brutálneho činu obvinila chlapcovu dobrú kamarátku a rovesníčku Juditu. Prípad sa podľa všetkého blíži do finále.

Bol 16. máj 2019. Dvojica kamarátov, Judita a Tomáš, vošli do bytovky, kde bývalo hnedovlasé dievča. Ich kroky zachytila aj kamera. Práve to bol posledný videozáznam, na ktorom bol Tomáš ešte nažive...

Podľa pitevnej správy mal Tomáš na tele viac než 50 bodných a bodnorezných rán.
Zobraziť galériu (5)
Podľa pitevnej správy mal Tomáš na tele viac než 50 bodných a bodnorezných rán.  (Zdroj: Instagram)

V rovnaký deň zahynul po desiatkach bodných rán. Záchranári mu už pomôcť nedokázali. Prvotné informácie hovorili o tom, že v byte a vo vchode bola prítomná aj tretia osoba, údajne falošný odpočtár elektriny. Práve on mal vykonať otrasný čin. No polícia neskôr obvinila mladučkú Juditu. Tá sa uplynulý piatok znova postavila pred súd. V súčasnosti je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Na pojednávanie ju prišla podporiť jej mama, otec aj sestra. 

Judita vinu odmieta. Po celý čas je vo vyšetrovacej väzbe.
Zobraziť galériu (5)
Judita vinu odmieta. Po celý čas je vo vyšetrovacej väzbe.  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Senát žilinského okresného súdu si koncom týždňa vypočul posudok z trasológie, ktorá skúma stopy bosých nôh či obuvi. Informovala o tom televízia Markíza. Skúmať sa mala údajne aj telefonická nahrávka z osudného dňa, ku ktorej sa mal vyjadriť elektrotechnický znalec. Tento týždeň je však ešte na pláne ďalšie pojednávanie. Všetky pojednávania sú neverejné, aj pre nízky vek obžalovanej. 

Hrôzostrašný čin s množstvom otáznikov

Krvavý zločin od začiatku sprevádza množstvo otáznikov. Tomáš s Juditou sa v osudný deň stretli, aby doladili posledné detaily ich spoločného výletu do Londýna. Čo sa však stalo?

To, že bola na mieste prítomná ďalšia osoba, teda falošný odpočtár, nemali podľa doteraz známych informácií potvrdiť výsledky testov DNA zo vzoriek, ktoré odobrali na mieste činu. Judita ale mala privolanej policajnej hliadke povedať, že jej kamaráta dobodal neznámy muž, ktorý ich napadol. 

Tomáša si uctili aj jeho spolužiaci. Spočiatku si všetci mysleli, že životom zaplatil za svoju odvahu. Prvotné informácie hovorili o tom, že bránil Juditu.
Zobraziť galériu (5)
Tomáša si uctili aj jeho spolužiaci. Spočiatku si všetci mysleli, že životom zaplatil za svoju odvahu. Prvotné informácie hovorili o tom, že bránil Juditu.  (Zdroj: topky)

Polícia v byte zaistila viacero nožov, nôž našli aj v izbe tínedžerky. Bola na ňom krv oboch školákov. Judita však vinu odmieta. Psychiatrický posudok nepotvrdil, že by bola v čase skutku nepríčetná. Nepotvrdilo sa ani to, že dvojica sa posilnila alkoholom či inými látkami. "V prípade obzvlášť závažného zločinu vraždy neboli zistené ani u obvinenej a ani u poškodeného alkohol, ani iné návykové látky," priblížila ešte v septembri 2019 pre Topky hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Žiline Andrea De Carlo.

Okolo prípadu sa však dejú aj iné zvláštne veci. Spočiatku sa na sociálnej sieti objavila podivná stránka, prostredníctvom ktorej sa údajní "súkromní vyšetrovatelia s bohatou praxou" snažia vniesť do prípadu vraždy Tomáša nové svetlo. Cieľom bolo pomôcť mladistvej. Na číslo, ktoré bolo zverejnené na spomínanej stránke, sme sa pokúšali dovolať aj my. Napriek viacerým pokusom však nik nedvíhal. 

Na spomínanej stránke na Facebooku sa objavila aj koláž fotografií, na ktorých je údajne Judita.
Zobraziť galériu (5)
Na spomínanej stránke na Facebooku sa objavila aj koláž fotografií, na ktorých je údajne Judita.  (Zdroj: Facebook/F.J.)

Po čase zas vznikla webová stránka, kde opäť "kopú" za nevinu obžalovanej. Autor nie je známy. "Fakty a skutočnosti v prípade Judity a Tomáša, ktoré doteraz nikto nepovedal," stojí v popise webu, podľa ktorého prípad vôbec nie je taký jasný, ako to vnímajú ľudia. Je ale pravdepodobné, že už čoskoro sa verejnosť, aj samotná Judita, dozvedia rozsudok. Ak tínedžerke preukážu vinu, ako mladistvá si môže posedieť maximálne 15 rokov.

Viac o téme: VraždaSúd TomᚎilinaJudita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu