Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Celoplošné testovanie nie je len v červených okresoch: Otestovať sa môžete dať aj TU

Druhé kolo celoplošného testovania Zobraziť galériu (2)
Druhé kolo celoplošného testovania (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Počas víkendu sa možno dať otestovať antigénovým testom aj v 13 zelených okresoch, kde sa druhé kolo plošného testovania neplánovalo. Odberné miesta tam vznikli na základe požiadavky samospráv. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Štát poskytol samosprávam testy, certifikáty, dokumentáciu, vojaka a policajta. „Keďže ale ide o vyslovene dobrovoľné konanie samospráv, ktoré oceňujeme ako zodpovedné, samosprávy musia poskytnúť zdravotnícky a administratívny personál a hygienikom vopred schválené odberové miesto, rovnako ako ochranné pomôcky a dezinfekciu,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V rámci 20 samospráv v zelených okresoch vzniklo 20 odberových miest, v ktorých bude testovať 25 odberových tímov. Konkrétne pôjde o okresy Banská Štiavnica, Bratislava, Komárno, Košice, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zlaté Moravce, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Odberové miesta v Banskej Štiavnici, Krupine, Lučenci, Revúcej, Veľkom Krtíši, Žarnovici a Žiari nad Hronom budú otvorené iba v sobotu, v ostatných okresoch sa bude testovať počas oboch víkendových dní. Konkrétny rozpis odberových miest je k dispozícii aj na stránke www.somzodpovedny.sk.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Ako doplnila hovorkyňa, Ozbrojené sily SR vytypovali tiež 66 odberových miest, v ktorých posilnia svoje kapacity. Pre hraničnú polohu miest a okresov tu očakávajú zvýšený nápor a záujem o testovanie. V 45 okresoch sa cez víkend (7. - 8. 11.) koná druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Ide o tzv. červené okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v minulotýždňovom prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta.

Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 20.00 h. Na druhom kole testovania sa môžu zúčastniť aj občania, ktorí neboli v prvom kole. Certifikát z testovania umožňuje uplatniť si od pondelka (9. 11.) výnimku zo zákazu vychádzania platného do 14. novembra. Obyvateľom zelených okresov stačí certifikát z prvého kola testovania. Ak sa však budúci týždeň plánujú zdržiavať v červených okresoch, odporúča sa im dať sa otestovať aj v druhom kole.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu