Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hydrológovia mali dôvod na prípitok: Začal sa im "Nový rok", bilancujú zaujímavé momenty i extrémne situácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Uplynulý víkend bol pre hydrológov výnimočný. Zo soboty na nedeľu sa totiž začal nový hydrologický rok. Mali dôvod na prípitok, lebo tento deň volajú HYSIL – Hydrologický Silvester.

Hydrologický rok, ktorý sa začína 1. novembra a končí sa 31. októbra, je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) určený tak, aby všetky spadnuté zrážky v danom roku tiež odtiekli. „Predpokladá sa, že väčšina zrážok, ktoré spadnú v počas novembra a v decembra, je na horách už vo forme snehu, kde sa akumulujú. Roztopia sa a odtečú až v jarnom období nasledujúceho roka,“ skonštatoval SHMÚ.

PREDPOVEĎ Najbližšie dni budú poriadne pochmúrne: V noci dokonca udrú mrazy

Aký bol hydrologický rok 2020?

Podľa hydrológov opäť priniesol niekoľko zaujímavých momentov, ale aj extrémnych situácií. „Jeho prvé týždne (november 2019) sa vyznačovali mimoriadne vysokými úhrnmi zrážok a v niektorých regiónoch sme boli svedkami povodňovej situácie,“ zhrnul SHMÚ. Na väčšine územia Slovenska, vrátane horských polôh počas zimných mesiacov po dlhú dobu absentovala výraznejšia snehová pokrývka. „Objem zásob vody v snehu, od ktorého závisí nielen jarný odtok, ale aj dopĺňanie vody v pôde, v podzemí aj vo vodných nádržiach, bol podpriemerný,“ uviedli hydrológovia s tým, že situáciu zhoršili zrážkovo podpriemerné jarné mesiace, predovšetkým apríl.

V letných mesiacoch sa v mnohých regiónoch objavili silné búrky s lejakmi a následnými prívalovými povodňami. SHMÚ podotýka, že na niektorých miestach sa vyskytli aj opakovane. „Tak ako na začiatku, aj na konci hydrologického roka 2020 sa vyskytli povodne z trvalých zrážok, ktoré máme ešte v čerstvej pamäti,“ dodal hydrometeorologický ústav.

Želanie hydrológov do "Nového roka"

„V novom hydrologickom roku 2021 si my hydrológovia prajeme, nech je vody tak akurát - ani málo, ani veľa. A aj keď si príroda pripraví na nás niečo mimoriadne, nech nás nezastihne nepripravených!“

Viac o téme: PočasieHydrologický rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu