Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS: Prišli vyše tri milióny ľudí! Mestá zverejňujú čísla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

MYJAVA - Prvé kolo plošného testovania máme za sebou. Zdá sa, že účasť bude vyššia, než sa očakávalo. Oficiálne čísla ešte nie sú známe, no minister obrany Jaroslav Naď už včera avizoval, že počet testovaných prekročil tri milióny

V sobotu prišli na testovanie vyše dva a pol milióna ľudí. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď s tým, že takú účasť nečakali. V radoch sa čakalo hodiny, v meste sa tvorili kolóny kvôli drive-in testovaniu. Nedeľa už bola pokojnešia, prišlo menej ľudí a vybavení boli rýchlo. Oficiálne čísla vláda ešte nezverejnila. Niektoré mestá však napriek tomu začali čísla zverejňovať. 


MIMORIADNY ONLINE Po hektickej sobote v nedeľu v pokojnom tempe: Neuveríte, ako si odberné tímy krátili čas


Myjava

V meste Myjava otestovali počas víkendu (31. 10. - 1. 11.) v rámci akcie Spoločná zodpovednosť 8221 osôb, z ktorých malo pozitívny výsledok na nový koronavírus 58 ľudí, čo predstavuje 0,7 percenta testovaných. Informoval o tom Martin Kovanič z mestského úradu.

Celoplošné testovanie v Poprade
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR – Kristína Mayerová)

V myjavskej nemocnici s poliklinikou vykonali spolu 1179 testov a nález ochorenia COVID-19 bol zistený u siedmich ľudí. Počet otestovaných na deviatich odberových miestach počas soboty bol 6009, z toho 49 pozitívnych. V nedeľu sa na testovaní zúčastnilo 863 ľudí, z nich mali dvaja pozitívny výsledok. V Myjave sa otestovali aj obyvatelia z iných obcí a miest, ktorých bolo spolu 683.

Banská Štiavnica

V okrese Banská Štiavnica odhalilo celoplošné testovanie obyvateľstva 33 pozitívnych osôb. Na operácii Spoločná zodpovednosť sa zúčastnilo 9846 ľudí. Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Banská Štiavnica. Najviac testov bolo vykonaných počas víkendu v samotnej Banskej Štiavnici, kde sa zúčastnilo 5468 ľudí. Okresné mesto eviduje aj najvyšší počet zachytených pozitívnych prípadov, celkovo za oba dni 22.

Celoplošné testovanie vo Vrakuni
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Mesto zdôraznilo dôležitosť stále platných epidemiologických nariadení a ľudí s pozitívnym výsledkom testu vyzvalo na dodržiavanie povinnej karantény. Na webovej stránke samospráva informovala, že vstup na mestský úrad bude povolený len osobám s negatívnym certifikátom.

Brezová pod Bradlom

V rámci celoplošného testovania obyvateľov počas víkendových dní v Brezovej pod Bradlom otestovali 3008 občanov, z toho 23 bolo pozitívnych na nový koronavírus, čo predstavuje 0,76 percenta. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

V sobotu a nedeľu bolo v meste k dispozícii šesť zdravotníckych tímov na štyroch odberných miestach. Dve boli v centre voľného času, jedno v dennom centre a jedno v hasičskej stanici.

Hlohovec

Počas uplynulého víkendu otestovali v Hlohovci spolu 10.921 ľudí, z nich bolo pozitívnych spolu 67, čo predstavuje 0,61 percenta. Primátor Miroslav Kollár informoval na sociálnej sieti, že v prvý deň otestovali 9052 ľudí a druhý 1869. Ďalších 2000 otestovali v spoločnosti Saneca a v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach v meste.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Radoslav Stoklasa)

"Spolu sme tak otestovali zhruba 70 percent ľudí z pôvodne odhadovaného počtu 17.300 ľudí vo veku od desať do 65 rokov," konštatoval Kollár. V meste fungovalo spolu 18 odberných miest, väčšina z nich na školách, ale otvorené boli aj v Empírovom divadle i kine Úsmev.

Nitra

V Nitre bolo počas soboty a nedele celkovo testovaných 44.219 ľudí. Výsledok testu bol pozitívny u 258 osôb. Ako informovala radnica, testovalo sa aj na Orechovom dvore, kde mesto ubytováva neplatičov a neprispôsobivých občanov. „Otestovaných bolo všetkých 350 ľudí. Pozitívni boli traja, všetci členovia jednej rodiny,“ uviedol mestský úrad.

Počas víkendu bolo otestovaných aj všetkých 153 klientov Zariadenia pre seniorov na Zobore. Pozitívny výsledok mali piati, dvaja z nich sú bez príznakov. „V útulku pre bezdomovcov a nocľahárni nemal pozitívny test nikto. Otestovali všetkých 54 ľudí,“ informoval magistrát.

Trenčín

V 50 odberových miestach v Trenčíne otestovali počas celoplošného víkendového testovania 32.868 ľudí, z nich 332 (1,01 percenta) bolo pozitívnych. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

„V meste sme testovali aj klientov a zamestnancov oboch pobytových zariadení sociálnych služieb – Zariadenia pre seniorov na Lavičkovej ulici a Domu opatrovateľských služieb na Piaristickej ulici. Šlo o 307 testov, ich výsledky boli všetky negatívne,“ uviedla hovorkyňa. Ako dodala, v Trenčíne testovali aj 61 ľudí bez domova, nikto z nich nemal pozitívny test.

Kráľová

V obci Kráľová pri Senci (okres Senec) otestovali na dvoch odberných miestach počas uplynulého víkendu v rámci akcie Spoločná zodpovednosť 2289 ľudí, z čoho 13 malo pozitívny výsledok na nový koronavírus. Väčšina z nich nie sú obyvatelia obce. Obec zároveň počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pomohla aj mestu Senec. Informoval o tom Peter Moravčík z obecného úradu.  

Obec bola pripravená primárne otestovať svojich občanov, počas dňa v nej vládla pokojná situácia. V sobotu však pri testovaní pomohla aj okresného mestu Senec, z ktorého na testovanie prišli stovky obyvateľov. "Nárast záujmu sme dokázali zvládnuť, cezpoľní rešpektovali usmernenia, že prednosť majú miestni a nevznikli žiadne problémy," zhodnotil Dušan Šebok, starosta Kráľovej pri Senci.

Starosta hodnotí testovanie po organizačnej stránke ako celkom dobre zvládnuté, obyvatelia boli už vopred informovaní, aby na odberné miesta prichádzali podľa abecedy vo vymedzených časoch. O aktuálnej situácii informovali webová stránka obce, miestny rozhlas i sociálne siete. "Situáciu sme zvládli a v prípade, ak sa vláda rozhodne testovať aj nasledujúci víkend, sme na to pripravení. Rozdelíme si to do dvoch dní a nikto sa nebude musieť báť, že nebude otestovaný," doplnil Šebok, ktorý zároveň poďakoval všetkým dobrovoľníkom, zdravotníkom, polícii a ozbrojeným silám.

Žarnovica

Na celoplošnom testovaní sa v okrese Žarnovica zúčastnilo 16.310 ľudí. Operácia Spoločná zodpovednosť zachytila 94 pozitívnych osôb. Podiel pozitívnych testov tak dosahuje 0,58 %. Informoval o tom prednosta okresného úradu Drahomír Vaculčiak.

Štatistiky s výsledkami testovania na sociálnej sieti zverejnili aj viceprimátorka Žarnovice Alena Kazimírová a primátor Novej Bane Branislav Jaďuď. V Žarnovici na piatich odberných miestach vykonali 3100 testov, pozitívny výsledok ukázalo desať z nich. V Novej Bani operácia odhalila 20 pozitívnych prípadov, celkovo sa na území mesta na testovaní zúčastnilo 3916 ľudí.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Komárno

V Komárne sa na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 zúčastnilo počas uplynulého víkendu 20.191 ľudí. Z nich malo pozitívny test 190 osôb. Podľa údajov z Ministerstva obrany SR bol väčší záujem o testovanie v sobotu, keď na odberné miesta prišlo 13.918 ľudí, v nedeľu sa na testovaní zúčastnilo 4346 ľudí. V meste bolo otestovaných aj 27 ľudí bez domova, u ktorých boli všetky výsledky testov negatívne.

Testovanie prebiehalo aj v komárňanskej nemocnici. „Bolo tu testovaných 1900 ľudí, z toho bolo 44 pozitívnych,“ informovala na sociálnej sieti komárňanská radnica.

Handlová

Na celoplošnom testovaní na nový koronavírus sa počas uplynulého víkendu zúčastnili i pacienti, personál a ich príbuzní z handlovskej a bánovskej nemocnice. V handlovskom zariadení otestovali 509 ľudí, v bánovskom 562. Nemocnice zaznamenali i pozitívne testovaných.

Celoplošné testovanie vo Vrakuni
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Zdravotníci v handlovskej nemocnici za dva dni celkovo odobrali vzorky 509 testovaným vrátane PCR testov, z nich sedem bolo pozitívnych a museli nastúpiť na povinnú karanténu. Nemocnica testovala všetkých pacientov, zamestnancov nemocnice a ich príbuzných, ale aj klientov senior centra," povedala riaditeľka zdravotníckeho zariadenia Marta Eckhardtová. Negatívny test mali podľa nej všetci zamestnanci i klienti senior centra, nemocnica aktuálne neeviduje žiadnych pozitívnych pacientov, pozitívny je jeden zamestnanec a traja sú v karanténe z dôvodu pozitivity príbuzných.

V bánovskej nemocnici odobrali zdravotníci vzorky 562 testovaným, z nich 12 bolo pozitívnych. Nemocnica testovala všetkých pacientov, zamestnancov nemocnice a ich príbuzných. Ďalších 20 zdravotníkov podalo pomocnú ruku ako členovia odberových tímov mimo nemocnice. "Z 12 pozitívnych prípadov sú traja pacienti. Nemocnica aktuálne eviduje dovedna deväť pozitívnych pacientov, z nich zatiaľ nikto nepotrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pozitívnych je celkovo 13 zamestnancov, ďalších päť je v karanténe," dodala riaditeľka zdravotníckeho zariadenia Mina Bobocká.

Poprad

Na 39 odberových miestach v meste Poprad otestovali počas víkendu približne 24.000 osôb. Ako informovala hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová, zhruba 320 z nich malo pozitívny výsledok testu. "Najviac ľudí sa dalo otestovať v sobotu, keď sa tak ako na celom Slovensku tvorili pred odbernými miestami rady," zhodnotila prvý testovací deň s tým, že na menej vyťažené odberové miesta upozorňovali obyvateľov dohliadajúci mestskí policajti. Nedeľa bola aj v Poprade pokojná.

Celoplošné testovanie v Poprade
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR – Kristína Mayerová)

Ako Hlaváčová doplnila, okrem materiálneho zabezpečenia testovacích miest sa popradská samospráva aktívne zapojila do hľadania dobrovoľníkov a zdravotníckeho personálu. Prostredníctvom formulára zverejneného na webovom sídle mesta sa na celoplošné testovanie prihlásilo 262 dobrovoľníkov a 100 zdravotníkov.

Liptovský Mikuláš

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Liptovský Mikuláš uplynulý víkend absolvovalo 17.835 ľudí. Pozitívny test malo 257 z nich. Uviedla to hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"V meste sa podarilo v obidva dni celoplošného testovania otvoriť všetkých plánovaných 29 odberných miest a všetky načas. V sobotu prešlo rukami odberných tímov v meste približne 15.124 ľudí, 220 bolo pozitívne testovaných. V nedeľu sa prišlo dať otestovať 2711 osôb a pozitívne testy vyšli u 37 z nich," doplnila hovorkyňa. V Liptovskom Mikuláši evidujú takmer 22.000 ľudí vo veku od desať do 65 rokov, pre ktorých bolo testovanie odporúčané. Podľa hovorkyne sa na ňom však zúčastnili aj osoby staršie ako 65 rokov.

Hovorkyňa zdôraznila, že priebeh akcie bol v meste pokojný a plynulý, najväčší nápor na odberné miesta zaevidovali ráno v prvý deň testovania. Odberné tímy boli podľa Čapčíkovej zohraté a ľudia disciplinovaní, nestretli sa so žiadnym incidentom. "Medzi testovanými ľuďmi a členmi odberových tímov prevládala tolerancia a ústretovosť. Pracovníci v odberových tímoch a zabezpečení testovania pristupovali k ľuďom profesionálne. Zo strany samosprávy môžeme na túto 'rýchloupečenú' akciu vyjadriť len poďakovanie každému jednotlivcovi za individuálny ľudský prístup," uviedla hovorkyňa Liptovského Mikuláša.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Getty Images)

Trstená

V meste Trstená (okres Tvrdošín) otestovali uplynulý víkend v rámci celoplošného testovania na nový koronavírus 3717 ľudí. Pozitívny test malo 89 z nich (2,4 percenta). Mesto Trstená o tom informuje na sociálnej sieti.

V meste zriadili päť odberových miest. Ide o rovnaký počet ako počas pilotnej fázy plošného testovania (23. 10. – 25. 10.), ktoré sa uskutočnilo na Orave a v okrese Bardejov. Do odberných miestností vtedy prišlo 4063 ľudí, 211 z nich bolo pozitívnych, čo je 5,4 percenta. "Infekčnosť sa teda výrazne znížila, a to z 5,4 percenta na 2,4 percenta, čo je o tri percentá menej," konštatuje trstenská mestská samospráva.

Krupina

V meste Krupina otestovali počas celoplošného víkendového testovania 3903 obyvateľov, z celkového počtu testov bolo 18 pozitívnych. Ako informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke, šesť odberných miest na testovanie navštívilo v sobotu 3207 ľudí. „Z celkového množstva vykonaných výterov bolo evidovaných 15 pozitívnych odberov,“ uvádza mesto s tým, že v nedeľu prišlo na šesť miest spolu 696 záujemcov a z nich tri testy boli pozitívne.

Nemocnica v Krupine má dve lôžkové oddelenia, a to interné oddelenie s 20 lôžkami a oddelenie dlhodobo chorých so 40 lôžkami. Toto zariadenie nemá reprofilizované lôžka pre pacientov s novým koronavírusom, keďže je súčasťou zvolenskej nemocnice. Kapacita pandemických lôžok nemocnice vo Zvolene je tak aj pre Krupinu.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Getty Images)

„Počas aktuálnej epidemiologickej situácie na lôžkových oddeleniach nebola potreba hospitalizovať pacienta s podozrením alebo s potvrdeným novým koronavírusom," uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica v Krupine a aj vo Zvolene patrí.

„Prevádzka v Krupine nemá operačné oddelenia a zákaz návštev platí tak, ako aj vo zvolenskej nemocnici. Z lekárskeho personálu a ani z ošetrovateľského nemáme nikoho v karanténe ani podozrivého, ani potvrdeného na ochorenie COVID-19,“ ukončila hovorkyňa.

Tvrdošín

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v okresnom meste Tvrdošín uplynulý víkend absolvovalo 4699 ľudí. Pozitívny test malo 77 z nich, čo je 1,6 percenta. Uviedol to primátor Ivan Šaško. "S účasťou sme celkom spokojní, rovnako, ako aj s výsledkami, ktoré sú percentuálne priaznivejšie v rámci celého mesta," priblížil primátor.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: gettyimages)

Počas testovania sa podľa Šaška nevyskytli žiadne problémy. Väčšina ľudí prišla na testovanie v sobotu. "Z nášho pohľadu bola príprava, ako aj priebeh testovania omnoho jednoduchší ako v predchádzajúcom období. Veľmi tomu napomohli skúsenosti z pilotného testovania. Myslím si, že testovanie splnilo svoj účel," zhodnotil tvrdošínsky primátor.

Stropkov

V meste Stropkov otestovali uplynulý víkend v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 celkovo 4153 ľudí. Pozitívny výsledok testu malo 47 z nich (1,13 percenta). Približná účasť na testovaní za mesto predstavuje 45 percent. Mesto Stropkov o tom informuje na sociálnej sieti.

Testovanie sa podľa radnice uskutočnilo bez akýchkoľvek problémov. "Podľa informácií z jednotlivých testovacích tímov sa hlavne v sobotu (31. 10.) veľa Stropkovčanov nechalo testovať v okolitých obciach. V okrese bolo testovaných 10.506 ľudí, pozitívnych bolo 126 prípadov," uvádza mesto. "Napriek tomu, že sme boli postavení pred hotovú vec, informácie a pokyny sa menili doslova z hodiny na hodinu, samosprávy si splnili svoje povinnosti nad očakávanie," dodáva radnica.

Námestovo

Do odberných miestností v Námestove sa v rámci víkendového celoplošného testovania prišlo testovať 5137 ľudí. Pozitívnych bolo 69 z nich. Povedal to prednosta Mestského úradu Námestovo Dušan Jendrašík. Testovanie prednosta zhodnotil ako dobre pripravené zo strany armády i samosprávy. "Otvorili sme všetky odberné miesta v stanovenom čase s plnými kapacitami, ktoré sa nám spoločne podarilo naplniť," doplnil.

Obrovská väčšina obyvateľov podľa Jendrašíka prišla v sobotu, čakalo sa pár desiatok minút. "V nedeľu ľudia chodili, ale v oveľa menšom počte ako v sobotu. S ozbrojenými silami sme boli zohratý celok, zamestnanci mesta na čele s primátorom Milanom Hubíkom robili všetko preto, aby sme aj toto kolo testovania zvládli aspoň tak dobre, ako to minulé - čo sa nám aj podarilo," zhodnotil Jendrašík s tým, že menšie nedostatky riešili operatívne.

Testovanie v Bratislave
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Piešťany

Celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 sa v Piešťanoch zúčastnilo 15.216 ľudí. Pozitívny výsledok testu malo 79 osôb, čo je, ako informoval Matej Ričány z piešťanskej radnice, úroveň 0,519 %. V oba testovacie dni bolo otvorených 21 odberných miest. "V sobotu bolo na odberných miestach podstatne viac záujemcov, odberové tímy urobili 12.244 testov a pozitívny výsledok testu oznámili 59 ľuďom. V nedeľu, keď počet vykonaných testov klesol na číslo 2972, bolo pozitívne odhalených 20 občanov," uviedol Ričány.

Primátor Peter Jančovič konštatoval, že testovanie bolo bezproblémové vďaka prístupu verejnosti a vďaka nasadeniu zdravotníkov, vojakov, dobrovoľníkov, administratívnych pracovníkov, štátnych a mestských policajtov a ďalších zainteresovaných.

Liptovský Hrádok

V šiestich odberných miestnostiach v meste Liptovský Hrádok otestovali v rámci víkendového (31. 10. – 1. 11.) celoplošného testovania 4075 ľudí. Pozitívne výsledky testy odhalili u 38 z nich, čo predstavuje 0,93 percenta. Samospráva o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

"Ľudia prichádzali v najväčšom počte hneď v sobotu ráno a potom v popoludňajších hodinách. Všetci boli organizovaní, chcel by som im poďakovať za disciplinovanosť a slušné správanie, pretože čakať v rade nie je príjemná vec," povedal primátor Branislav Tréger. Účasť na testovaní v Liptovskom Hrádku podľa primátora kopírovala celoslovenský trend. "Najviac ľudí sa prišlo otestovať v sobotu, nedeľa bola z tohto pohľadu pokojnejšia," zhodnotil.

Krompachy

Spomedzi 433 vzoriek, ktoré počas víkendu v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 odobrali v krompašskej nemocnici, bolo sedem pozitívnych. V radoch pacientov alebo personálu tak v zariadení evidujú ďalšie štyri pozitívne testované osoby. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú patrí i nemocnica v Krompachoch.

Nemocnica v Krompachoch
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

Ako uviedla, zariadenie otestovalo všetkých pacientov, zamestnancov nemocnice a tiež ich príbuzných. "Ďalších 50 zdravotníkov podalo pomocnú ruku ako členovia odberových tímov v meste a okolitých obciach," doplnila.

Nemocnica aktuálne eviduje ďalších dvoch pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus. Žiaden zatiaľ nepotrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. "Pozitívnych je celkovo šesť zamestnancov," dodala Pavliková s tým, že vzhľadom na výsledky testovania nemusí nemocnica nateraz prijímať ďalšie opatrenia súvisiace s novým koronavírusom. "Je však nutné dodržiavať platné nariadenia a hlavne testovať novoprijatých pacientov," uzavrela.

Univerzitná nemocnica Bratislava

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) sa 30. októbra až 1. novembra zapojila do celoplošného testovania obyvateľstva. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská. Antigénovými testami otestovali 11.898 osôb, a to všetkých  pacientov, zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov a rodinných príbuzných zdravotníkov, ktorí o testovanie prejavili záujem. Pozitívny výsledok malo 57 osôb.

„V rámci našich piatich nemocníc bolo pozitívne testovaných 24 zdravotníkov. Zdravotníci, ktorí boli antigénovým testom pozitívne testovaní, následne absolvovali PCR test. Do výsledku PCR testu zostávajú v domácej karanténe,“ priblížila Kliská.

Testovanie sa realizovalo vo vybraných priestoroch nemocníc UNB a v mobilných odberových miestach. „Na účely testovania boli vytvorené tímy, ktoré pozostávali z dvoch zaškolených zdravotníkov, ktorí museli byť negatívne testovaní antigénovým testom nie starším ako 96 hodín,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že osobe, ktorá bola v UNB od piatka (30. 10.) do nedele (1. 11.) otestovaná antigénovým testom, bol vydaný certifikát Ministerstva zdravotníctva SR potvrdený poverenou osobou za UNB.

Bratislava - Devínska Nová Ves

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi vykonali v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 počas uplynulého víkendu (31.10. – 1.11.) celkovo 10.705 testov. Z nich 50 bolo vyhodnotených ako pozitívnych, čo predstavuje 0,46 percenta. Testovanie na území mestskej časti prebehlo bez vážnejších komplikácií, samospráva hovorí o úspešnom zvládnutí napriek neistým očakávaniam a dynamickému vývoju situácie.

"Počas víkendového testovania sme vykonali 10.705 testov, z ktorých bolo len 50 testov vyhodnotených ako pozitívnych. Treba povedať, že viac než 9000 testov bolo vykonaných už v sobotu," priblížil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír, ktorý poďakoval všetkým zdravotníkom, vojakom, hasičom a dobrovoľníkom, ale aj samotným obyvateľom, za ich disciplinovanosť a trpezlivosť.

Dárius Krajčír
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Situáciu na odberných miestach monitorovala mestská časť formou semaforu. Zelenou farbou boli označené miesta, kde bola doba čakania do hodiny, oranžovou miesta s dobou čakania nad 60 minút a červená farba bola odporúčaním využiť iné odberné miesto. "Neustále aktualizovaný systém monitorovania odberných miest nám pomohol zvládnuť obrovský záujem. Dôležitosť semaforu potvrdzuje aj návštevnosť stránky mestskej časti, ktorá v sobotu dosiahla 68.420 videní," zhodnotila Jana Vedejová, vedúca mediálneho oddelenia miestneho úradu.

Samospráva poznamenala, že využila všetky dostupné prostriedky na zabezpečenie plynulého priebehu celoplošného testovania. Do prípravy boli v posledných dňoch pred testovaním zapojení všetci zamestnanci miestneho úradu. Nezastupiteľnú úlohu zohral podľa mestskej časti aj dobrovoľný hasičský zbor či bezmála 170 prihlásených dobrovoľníkov.

V bratislavskom Devíne otestovali v rámci víkendovej akcie Spoločná zodpovednosť na dvoch odberných miestach 1789 ľudí, z toho štyri testy skončili s pozitívnym výsledkom. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.

Nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach 

V rámci celoplošného víkendového testovania na ochorenie COVID-19 realizovali v košickej Nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) celkovo 7619 antigénových testov, z toho bolo 7580 negatívnych a 39 pozitívnych. „Medzi pozitívnymi bolo osem zamestnancov UNLP Košice – dvaja lekári, tri sestry a traja iní zamestnanci,“ informovala o tom v pondelok hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková.

Vzhľadom na výsledok neboli potrebné veľké zmeny v rozpise služieb ani vo fungovaní jednotlivých pracovísk UNLP. Všetkým akútnym pacientom bude podľa nemocnice poskytnutá bezodkladná zdravotná starostlivosť, plánované operácie a hospitalizácie sú aj naďalej dočasne pozastavené. „Celkovo je momentálne v karanténe 63 pozitívnych zamestnancov UNLP Košice, 13 sa už po chorobe vrátilo späť do práce. V nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 80 pacientov, z toho deviati sú na umelej pľúcnej ventilácii,“ doplnila Vaněková.    

S testovaním začala UNLP už v piatok (30. 10.). V oboch areáloch UNLP na to slúžilo celkovo viac ako 40 odberových miest vrátane klinických pracovísk. Testovanie absolvovali okrem hospitalizovaných pacientov zamestnanci a ich rodinní príslušníci.

Žilina

V Žiline sa na celoplošnom testovaní na nový koronavírus zúčastnilo 48.221 ľudí, pozitívny test malo 519 z nich (1,08 percenta). Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Doplnil, že v sobotu (31. 10.) sa dalo otestovať 39.770 ľudí a pozitívny výsledok testu mali 406 (1,02 percenta). "V nedeľu (1. 11.) prišlo do odberných miestností 8451 ľudí, pozitívny test malo 113 ľudí (1,33 %). Obyvatelia Žiliny mohli počas dvojdňového testovania využiť ktorúkoľvek zo 71 odberných miestností v 32 rôznych lokalitách," uviedol Miškovčík.

Otestovaných malo byť približne 65.000 ľudí s trvalým pobytom v meste Žilina a vo vekovej kategórii nad 10 rokov a do 65 rokov. "Samospráva otvorila v oba dni všetky odberné miestnosti. Po úvodnom nápore v sobotu ráno sa situácia už počas dňa všade upokojila a pred miestnosťami sa tvorili len malé alebo žiadne rady. Bezproblémová bola aj nedeľa, ľudia obsadenosť miestností zdieľali na sociálnych sieťach," dodal hovorca mesta.

"Ďakujem všetkým, ktorí sa do celoplošného testovania v Žiline zapojili. Sprevádzala ho priateľská, žičlivá atmosféra, ktorá celý pocit zmysluplnej a dobre vykonanej práce len umocňovala. Napriek rozdielnosti názorov na testovanie Žilinčania ukázali rešpekt k sebe navzájom, prejavy tolerancie a ľudskosti," podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Košice

Spolu štyri prípady nákazy novým koronavírusom eviduje mesto Košice, ktoré mobilnými odberovými jednotkami v nedeľu (1. 11.) otestovalo zhruba 1000 ľudí v útulkoch, v nocľahárňach, krízových centrách a v nelegálnych osadách. Drive-in odberné miesto na košickom letisku využila v nedeľu (1. 11.) oproti sobote (31. 10.) len pätina ľudí.

V rámci celoplošného víkendového testovania v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici mal pri 150 otestovaných pozitívny test jeden človek. V osadách Mašličkovo, Malá stanica, Pri bitúnku a Moňov potok otestovali dokopy 220 ľudí, nový koronavírus evidujú u troch. Na Luníku IX na statických odberných miestach otestovali 1292 ľudí, z toho bolo desať pozitívnych. „Mobilnými odberovými jednotkami bolo okrem obyvateľov Mašličkova otestovaných na Luníku IX ešte ďalších približne 420 obyvateľov tejto mestskej časti - všetci negatívni,“ uviedlo mesto s tým, že žiadne pozitívne prípady nezaznamenali v Krízovom centre Košická Nová Ves, kde otestovali približne 100 ľudí, ani v útulku Oáza Bernátovce pri približne 300 otestovaných.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej pracovníci referátu sociálnych vecí a mestskí policajti ešte pred testovaním chodili po nelegálnych osadách a presviedčali obyvateľov, aby sa nechali otestovať. „Mnohí z nich o tejto možnosti ani vôbec nevedeli a po počiatočnej nedôvere takmer všetci z nich prišli na testy. Z výsledkov testovania vyplýva, že ľudia z týchto skupín obyvateľstva nie sú pre nás hrozbou a obyvatelia mesta sa ich nemusia báť. Veľmi dobrou informáciou je aj to, že priamo v osadách sa nenachádzajú žiadne ohniská nákazy,“ povedala. Podľa nej aj z celkových počtov nakazených v týchto komunitách vyplýva, že ide o mimoriadne priaznivú situáciu v porovnaní s inými lokalitami na Slovensku. Čo sa týka drive-in na letisku, počas dvoch dní celoplošného testovanie tam otestovali 5182 ľudí, z čoho bolo 33 pozitívnych. Z toho v nedeľu otestovali 4308 a pozitívnych bolo 19.

Podiel pozitívnych testov z víkendového celoplošného testovania na nový koronavírus v Košiciach predstavoval 0,56 percenta. V okrese Košice-okolie išlo o 0,6 percenta. Vyplýva to zo zverejnených údajov Úradu vlády SR.

Napríklad v najľudnatejšej košickej mestskej časti (MČ) Západ otestovali 14.087 ľudí, pozitívnych bolo 88. Z toho v nedeľu (1. 11.) prišlo na testovanie 2763 obyvateľov a pozitívnych bolo 24. Informoval o tom na sociálnej sieti starosta tejto MČ Marcel Vrchota.

Sídlisko KVP na sociálnej sieti uviedlo, že počas víkendu otestovali 9577 ľudí. Pri počte 39 infikovaných to predstavuje mieru pozitivity necelých 0,41 percenta. Na Sídlisku Ťahanovce, ktoré je tiež jednou z ôsmich veľkých košických MČ, otestovali za oba dni dokopy 7211 ľudí, pozitívnych prípadov zaznamenali 40. Potvrdila to prednostka miestneho úradu Beáta Zemková.

Svidník

Celoplošného testovania sa vo Svidníku počas uplynulého víkendu (31. 10. – 1. 11.) zúčastnilo 4172 ľudí, z nich bolo 52 pozitívnych. Ako informovala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, ide o údaje z deviatich mestských odberových miest. Ako povedala, približne 1500 ľudí sa zúčastnilo testovania, ktoré zabezpečovala nemocnica.

"Úlohou mesta bolo v spolupráci s príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR zabezpečiť odberové miesta, zabezpečiť administratívnych pracovníkov a postarať sa o nich. Je pravda, že informácie sa v priebehu týždňa menili, ale poučení z pilotného testovania v bardejovskom okrese sme nič nechceli nechať na náhodu a zabezpečili sme sa aj nad rámec 'oficiálnych' požiadaviek ochrannými pomôckami. Zabezpečili sme teplú stravu nielen pre administratívnych pracovníkov, ale pre celý tím," povedala primátorka mesta Marcela Ivančová.

Mesto podľa jej slov promptne reagovalo na všetky problémy, ktoré sa počas dňa vyskytli. "Na základe nášho apelu zostalo deväť tímov v nezmennej podobe počas oboch testovacích dní. Tento aspekt je dôležité vyzdvihnúť aj pred ďalším testovaním. Netreba meniť dobre fungujúce tímy, naopak, udržiavaním stability tímu je práca rýchlejšia a zručnejšia," zdôraznila primátorka.

Druhým postrehom je podľa nej nadkladanie s biologickým odpadom. "Zapojením dobrovoľných hasičov mesta Svidník a po zabezpečení všetkých ochranných, hygienických opatrení bol biologický odpad po ukončení testovania v nočných hodinách vyvezený," dodala Ivančová.

Vranov nad Topľou

Jedným zo 17 odberových miest v rámci víkendového celoplošného testovania na nový koronavírus bol vo Vranove nad Topľou areál mestského priemyselného parku. O testovanie na drive-in mieste bol medzi obyvateľmi záujem. Informoval o tom primátor Ján Ragan na internetovej stránke mesta. "Podľa dostupných informácií možnosť otestovať sa priamo z auta využilo 962 obyvateľov," ozrejmil Ragan.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Za oba testovacie dni sa malo podľa predbežných informácií na testovaní zúčastniť spolu 9522 obyvateľov, pričom pozitívny výsledok ich malo 113. Väčšinu z nich odhalilo testovanie počas soboty (31. 10.). "V sobotu bolo podľa neoficiálnych informácií otestovaných 8046 obyvateľov, z ktorých 99 malo test s pozitívnym výsledkom," informuje samospráva. Ako Ragan doplnil, samospráve sa podarilo otvoriť všetkých 17 plánovaných odberových miest aj napriek problému so zabezpečením zdravotníckych pracovníkov.

Skalica

V meste Skalica bolo v rámci víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 testovaných 8333 ľudí. Z nich bolo 108 pozitívne testovaných na nový koronavírus, čo predstavuje 1,3 percenta. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

V rámci mesta spustili všetkých 11 odberných miest. "Do akcie s názvom Spoločná zodpovednosť bolo celkovo zapojených 44 zdravotníkov. Odberné tímy boli na území mesta kompletné, čo minimalizovalo aj čakacie doby pri testovaní," informovalo mesto.

Ako ďalej uviedlo miesto, niekoľko tisíc ľudí sa nechalo otestovať prostredníctvom skupinového testovania v réžii väčších zamestnávateľov. Vlastné testovanie organizovala napríklad nemocnica s poliklinikou či spoločnosť Schaeffler.

Giraltovce

V Giraltovciach otestovali uplynulý víkend (31. 10. – 1. 11.) v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 celkovo 1920 ľudí. Pozitívny výsledok testu malo 20 z nich (1,01 percenta). Ako TASR informoval prednosta mestského úradu Pavol Tchurík, z celkového počtu testovaných sa približne 87 percent občanov zúčastnilo testovania už v sobotu (31. 10.). "Z celkového počtu 20 pozitívne testovaných nemali dve osoby trvalý pobyt v Giraltovciach," povedal Tchurík.

Ako ďalej uviedol, problémom boli chýbajúci zdravotníci. "Podľa pokynov mali byť traja zdravotníci na jednom odbernom mieste, pričom na dvoch odberných miestach boli v sobotu pred spustením testovania len dvaja. Promptne sme to vyriešili doplnením z 'vlastných' radov," vysvetlil Tchurík a doplnil, že spolupráca s veliteľmi odberných miest bola na veľmi dobrej úrovni.

"Do budúcna je potrebné vyriešiť účasť zdravotníkov pri testovaní. Samospráva nemá právo niekomu niečo nariaďovať. Ak by to bolo v rovine zachovania dobrých vzťahov medzi samosprávou a lekármi, ktorí pracujú v danom obvode, potom im bude samospráva niečo 'dlžná', ak oni pomôžu samospráve pri testovaní," skonštatoval Tchurík.

Humenné

Počas víkendového (31.10. a 1.11.) celoplošného testovania na nový koronavírus otestovali v Humennom spolu 13.535 osôb. Pozitívny výsledok malo 219 ľudí, čo predstavuje 1,62 percenta, teda o 0,56 percenta viac oproti celoslovenskému priemeru. O výsledkoch celoplošného testovania informovala humenská samospráva na svojej internetovej stránke.

"Predbežné výsledky o testovaní v meste Humenné vychádzajú z predpokladaného počtu 28.400 Humenčanov, ktorí sa mali na celoplošnom testovaní na COVID-19 počas uplynulého víkendu zúčastniť," uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu s tým, že samospráva medzi potenciálne testovaných započítala aj obyvateľov nad 65 rokov a tiež tých, ktorí majú trvalé bydlisko v Humennom, ale nezdržiavajú sa tu. Pri 13.535 obyvateľoch, ktorí sa dali otestovať na jednom z 24 odberných miest v rámci mesta, tak samospráva vyčíslila účasť na testovaní na 47,65 percenta.

Prievidza

Miera pozitivity v rámci víkendového (31.10.-1.11.) celoplošného testovania na COVID-19 v okrese Prievidza presiahla takmer dvojnásobne celoslovenský priemer. V okresoch Partizánske a Bánovce nad Bebravou sa blížila k dvom percentám. Vyplýva to zo štatistiky Úradu vlády SR. V okrese Prievidza dosiahla miera pozitivity 2,04 percenta. V okrese Bánovce nad Bebravou to bolo 1,96 percenta a v okrese Partizánske 1,86 percenta.

Gelnica

Podiel pozitívnych testov z víkendového celoplošného testovania na nový koronavírus v okrese Gelnica predstavoval 0,71 percenta. Vyplýva to zo štatistiky Úradu vlády SR. V odberných miestach okresného mesta Gelnica počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.) otestovali 3205 ľudí. Z toho bolo pozitívne testovaných 25.

Ďalej napríklad v obci Prakovce vykonali 1563 odberov a zaznamenali šesť pozitívne otestovaných. V Jaklovciach dosiahol podiel pozitívnych testov takmer 1,18 percenta. Pri 1104 otestovaných ide o 13 osôb. V Smolníckej Hute otestovali 384 ľudí a zaznamenali štyri pozitívne prípady. Informovali o tom jednotlivé samosprávy na sociálnej sieti.

Bratislava

Bratislava mala v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 piaty najnižší podiel pozitívnych testov spomedzi ostatných okresov na Slovensku. S podielom 0,33 percenta sa umiestnila za okresmi Veľký Krtíš (0,31 percenta), Rožňava (0,29 percenta), Banská Štiavnica (0,28 percenta) a Revúca (0,27 percenta). Vyplýva to z údajov k celoplošnému testovaniu, ktoré v pondelok prezentoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

Nízky podiel pozitívnych testov v Bratislave je aj dôvodom, prečo bratislavskí starostovia volajú po tom, aby sa prípadné druhé kolo testovania v hlavnom meste už nerealizovalo. V rámci Bratislavského kraja zaznamenal okres Senec podiel pozitívnych testov na úrovni 0,48 percenta a okresy Malacky a Pezinok totožne po 0,52 percenta.

Počas víkendového (31. 10. – 1. 11.) celoplošného testovania ľudí na COVID-19 odhalili na Slovensku 38.359 nakazených osôb z celkovo 3.625.332 testovaných, čo je 1,06 percenta. Najvyšší podiel pozitívnych testov bol zaznamenaný v okresoch Čadca (3,22 percenta), Stará Ľubovňa (2,8 percenta) a Púchov (2,65 percenta).

Viac o téme: TestovanieSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu