Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslavujú 73. výročie svadby: Bola to láska na prvý pohľad

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslavujú 73. výročie svadby Zobraziť galériu (2)
Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslavujú 73. výročie svadby (Zdroj: SITA/Chris Jackson/Pool via AP)

LONDÝN - Britská panovníčka Alžbeta II. a princ Philip dnes oslavujú 73. výročie svadby. Pri príležitosti slávnostnej udalosti kráľovský pár už zverejnil fotografiu, na ktorej otvára želania od troch zo svojich pravnúčat, píše agentúra AP.

Najdlhšie vládnuca britská panovníčka a jej manžel na snímke, ktorá bola zverejnená vo štvrtok, sedí na pohovke vo svojom hrade Windsor a prezerajú si želanie, ktoré im vyrobili deti ich vnuka princa Williama a jeho manželky Catherine, vojvodkyne z Cambridge.

Královnin manžel Philip, ktorému patrí titul vojvoda z Edinburghu, sa narodil na gréckom ostrove Korfu 10. júna 1921 ako princ grécky a dánsky. Ako osemnásťročný si začal dopisovať s vtedy trinásťročnú Alžbetou, ktorá neskôr prezradila, že išlo o lásku na prvý pohľad.

Alžbeta mala iba 21 rokov, keď sa 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve vydala za poručíka britského kráľovského námorníctva Philipa Mountbattena. Kráľovnou je od roku 1952 a vládne dlhšie ako ktorýkoľvek iný britský monarcha. Zároveň má tiež najdlhšie manželstvo zo všetkých britských panovníkov.

94-ročná panovníčka naďalej vykonáva svoje kráľovské povinnosti, zatiaľ čo 99-ročný Philip sa v roku 2017 stiahol z verejného života. V Anglicku teraz kvôli covidu-19 platí plošná uzávera a kráľovský pár sa izoluje na hrade Windsor.

Viac o téme: Alžbeta II.Veľká BritániaPrinc PhilipVýročie svadby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu