Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohreb zosnulého biskupa Štefana Sečku bude v utorok

Štefan Sečka
Štefan Sečka (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Pohreb zosnulého spišského diecézneho biskupa Štefana Sečku bude v utorok 3. novembra v Spišskej Kapitule. Informoval o tom hovorca Spišskej diecézy Peter Majcher.

O 10.00 h bude pohrebná svätá omša v Katedrále svätého Martina a po nej bude telo zosnulého biskupa pochované na cintoríne v Spišskej Kapitule. Správa o smrti biskupa Štefana Sečku je aj pre predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského osobne bolestivá. „Hoci som mal informácie z predošlých dní, že jeho stav sa zhoršil a že sa nachádzal v nebezpečenstve smrti, predsa však vždy, keď príde ten okamih a oznam o úmrtí blízkeho človeka, prežívam aj ja osobne ako všetci ostatní vo svojom srdci bolesť,“ povedal Zvolenský. Podotkol, že odišiel biskup a človek, ktorý bol oddaný cirkvi a dobrým priateľom pre ostatných biskupov.

Spišský diecézny biskup Štefan Sečka zomrel v stredu (28. 10.) v nemocnici v Levoči. „Trpel vážnou chorobou srdca a bol diabetik. Zomrel na následky týchto chorôb. Úmrtie nebolo spojené s ochorením COVID-19,“ informoval Majcher. Smrťou diecézneho biskupa Sečku došlo k uprázdneniu biskupského stolca v Spišskej diecéze, k takzvanej sede vacante. V takomto prípade, keď sa biskupský stolec uprázdni, Kódex kánonického práva predpisuje sériu opatrení, ktoré zabezpečia fungovanie diecézy. Po smrti biskupa riadenie diecézy ihneď preberá spišský pomocný biskup Ján Kuboš. Ten má riadiť diecézu, kým nebude ustanovený diecézny administrátor.

Viac o téme: PohrebBiskupŠtefan SečkaSpišská Kapitula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu