Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Korčok zdôraznil význam regionálnej koordinácie a spolupráce v boji s KORONAVÍRUSOM

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok vyzdvihol dôležitosť regionálnej koordinácie a spolupráce v boji s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok sa v pondelok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na panelovej diskusii zástupcov Vyšehradskej štvorky (V4), ktorú organizoval washingtonský think-tank Atlantická rada (Atlantic Council).

Účastníkmi boli i český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz a štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Levente Magyar. Témami boli transatlantické vzťahy v postpandemickom období a pohľad strednej Európy na ich budúcnosť.

"Spolupráca a transparentnosť medzi spojencami je potrebná viac ako kedykoľvek predtým. Toto neisté obdobie je pre nás skúškou, preto potrebujeme silnejšiu EÚ i NATO, pretože sú súčasťou riešenia súčasnej krízy," povedal Korčok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zástupcovia krajín V4 v diskusii podľa tlačového odboru potvrdili pripravenosť hľadať prieniky pri formovaní spoločného programu v náročnej dobe poznačenej pandémiou ochorenia COVID-19. Za výzvu pri zvládaní následkov pandémie označili nielen obnovu udržateľnej ekonomiky, ale aj obnovu dôvery občanov v medzinárodné inštitúcie.

Minister Korčok v rámci diskusie zdôraznil dôležitosť pravidelného politického dialógu Európskej únie so Spojenými štátmi, ako aj posilnenie politického dialógu v rámci Severoatlantickej aliancie. "V záujme Slovenska je, aby EÚ fungovala dobre, vďaka EÚ sa máme lepšie," povedal a dodal, že silná a fungujúca EÚ by mala byť aj v záujme Spojených štátov. "Oba brehy Atlantiku sa musia silnejšie orientovať na spoločnú strategickú spoluprácu, ktorej pečaťou by mal byť intenzívnejší a pravidelný strategický dialóg," uzavrel Korčok. Diskusia Atlantickej rady bola súčasťou série podujatí venovaných regiónu strednej Európy v rámci tzv. stredoeurópskeho týždňa (Central Europe Week), ktorý potrvá od 26. do 30. októbra.

Viac o téme: PandémiaSpoluprácaKoronavírusKoordináciaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu