Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Bardejov hlási pokojné testovanie: Malým obciam vraj dva dni stačia

Testovanie obyvateľstva na Slovensku Zobraziť galériu (3)
Testovanie obyvateľstva na Slovensku (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

BARDEJOV - Situácia v obciach Bardejovského okresu je počas nedeľňajšieho testovania na ochorenie COVID-19 pokojná. V niektorých evidovali ľudí, ktorí prišli aj zo vzdialenejších okresov.

"Momentálne máme v obci zrealizovaných 455 testov. Samozrejme, sú v tom aj testy iných občanov ako z našej obce. Z nich bolo 34 pozitívnych. Priebeh je pokojný, zdravotnícki pracovníci, ako aj príslušníci Ozbrojených síl SR, respektíve polície zvládajú svoje úlohy veľmi dobre. Nechápeme, prečo sme zase o týždeň do testovania zahrnutí aj my," uviedol starosta obce Šiba Peter Lenárt.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V obci Brezov sa testovanie koná iba v nedeľu. Podľa starostu Ladislava Lukáča tam bolo ráno viac ľudí, a preto museli čakať. "Účasť je približne 280 ľudí z predpokladaných 360, aj keď je to skreslené, pretože relatívne dosť ľudí prišlo aj z okresov Svidník, Prešov a Vranov nad Topľou. Aktuálne je odberné miesto prázdne. Čo sa týka ďalších testovaní, bude potrebné doriešiť odmeny dobrovoľníkov, lebo doteraz je v tom v niektorých obciach nesúlad," povedal Lukáč.

V obci Rokytov sa prišlo otestovať približne 55 percent obyvateľov. "Veľa seniorov nad 70 rokov sa nebolo testovať. Niektorí obyvatelia našej obce, hlavne mladí, využili testovanie v iných obvodoch v piatok (23. 10.) a v sobotu (24. 10.)," dodal starosta obce Ľubomír Pangrác-Piter.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

O testovanie je v Bardejove menší záujem

V Bardejove je situácia v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19 v nedeľu pokojná. Ľudí podľa hovorcu mesta Štefana Hija prichádza menej ako v piatok (23. 10.) a v sobotu (24. 10.).

"Aj napriek, dá sa povedať, drobnému mrholeniu sa odbery konajú v exteriéroch, pri zabezpečení všetkých nevyhnutných hygienických a protiepidemických opatrení. Neregistrujeme žiadne problémy," uviedol Hij s tým, že podobná situácia je aj v obciach okresu, kde prichádza na testovanie menej ľudí ako v uplynulých dňoch.

Ako povedala Mária Chrasníková z nadrezortného komunikačného centra, v piatok bolo v Bardejove otestovaných 6261 ľudí, z toho bolo 191 pozitívnych. V sobotu bolo otestovaných 7341 ľudí a z nich bolo 179 pozitívnych.

V obci Kurov doteraz otestovali 451 ľudí vrátane cudzích

Tretí deň plošného testovania na ochorenie COVID-19 v obci Kurov v Bardejovskom okrese je pokojný. Ako uviedla starostka obce Mária Špirková, otestovať sa prichádzajú už iba ľudia, ktorí sa rozhodli na poslednú chvíľu. "Doteraz bolo v našej obci otestovaných celkom 451 ľudí. Po odpočítaní 74 osôb z iných dedín a okresov percento otestovaných našich občanov je doteraz 65,91 percenta, čo si myslím, že je dobré. Veľa občanov pracuje mimo okresu a republiky a taktiež väčšina občanov starších ako 65 rokov nevyužila možnosť testovania," uviedla Špirková.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Ako problém vidí to, že sa testovanie v obci uskutočňuje v interiéri. "Aj keď občania dodržiavali pokyny príslušníkov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR, stále je tu možnosť nákazy pri testovaní v interiéri väčšia ako vonku, konštatovali to aj občania obce. Niektorí sa preto neprišli otestovať," povedala starostka.

V prípade ďalších testovaní by bolo podľa jej slov dobré, aby sa vykonávalo iba vonku, a nie vo vnútri. "Najviac ľudí na testovanie bolo v piatok (23. 10.) a až následne v sobotu (24. 10.). V nedeľu v menších dedinách testovanie z môjho pohľadu nie je potrebné. Radšej treba posilniť pracovníkov na testovanie tieto prvé dva dni," dodala Špirková.

Viac o téme: TestovaniePandémiaSlovenskoBardejovKoronavírusKurov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu