Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Padol absolútny rekord! Toľko pozitívnych prípadov sme ešte na Slovensku nemali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

BRATISLAVA - Na Slovensku za sobotu pribudlo rekordných 3042 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Informoval o tom premiér Igor Matovič na Facebooku. Takéto vysoké číslo sme tu ešte nemali. Na Orave a v Bardejove medzitým už tretí deň pokračuje plošné testovanie na COVID-19.

Na Slovensku v sobotu pribudlo 3042 infikovaných novým koronavírusom zo 16 048 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 40 pacientov. Nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 ostáva na čísle 159. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

KORONAVÍRUS Padol absolútny rekord!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Na odhalenie nového KORONAVÍRUSU sa využívajú tri typy testov, odborníci prehovorili o ich výhodách

Ministerstvo zdravotníctva priblížilo, že pozitívne testy malo 1621 žien a 1421 mužov. Najviac prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (803), ďalej v Prešovskom (719), Trenčianskom (395), Banskobystrickom (315), Košickom (313), Bratislavskom (170), Nitrianskom (169) a v Trnavskom kraji (158). V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1117 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 891 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 82 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 76 pacientov. Na Slovensku doposiaľ ochorenie COVID-19 prekonalo 9960 osôb. Celkový počet pozitívne testovaných v našej krajine je doteraz 43 843, od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 694 117 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov je podľa slov ministerstva v našej krajine nateraz 33 724.

KORONAVÍRUS Padol absolútny rekord!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Pozitívne prípady boli identifikované klasickou cestou pomocou PCR testov. "Je to slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote," zdôraznil premiér. Ľudí vyzval na opatrnosť. Vzhľadom na čísla skonštatoval, že rýchlosť šírenia nového koronavírusu neustáva. "Bolo správne nasadiť lockdown, aby sme znížili mobilitu ľudí, a tým aj pravdepodobnosť prenosu nákazy," hovorí. Podotkol, že samotný lockdown, ako je na Slovensku nastavený, s tým, že milióny ľudí naďalej pracujú, je nedostatočný pri takejto dynamike šírenia vírusu. Kľúčovú úlohu preto podľa neho musí zohrať celoplošné testovanie.

KORONAVÍRUS Padol absolútny rekord!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Premiér upozorňuje, že spoliehať sa na efekt jemného lockdownu v kombinácii s celoplošným testovaním stačiť nebude. Pripomenul, že kľúčovým je dodržiavať základné pravidlá rúško - odstup - ruky. Varuje tiež pred pocitom falošnej negativity, keď ľudia po zistení negatívneho výsledku PCR či antigénového testu začnú byť výrazne menej opatrní. Poukázal na to, že v oboch prípadoch môže infekčnosť prepuknúť neskôr. Dodal, že nebezpečnejšie je to pri antigénových testoch, keďže približne dve tretiny pozitívnych s nízkou vírusovou náložou zachytiť nevedia.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu