Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na odhalenie nového KORONAVÍRUSU sa využívajú tri typy testov, odborníci prehovorili o ich výhodách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Na odhalenie nového koronavírusu existujú tri typy testov. Ide o takzvané PCR testy, antigénové testy a protilátkové testy. Každý z nich má svoje opodstatnené využitie v závislosti od konkrétnej situácie. Na svojom webe o tom informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Ako ústav priblížil, PCR test je založený na detekcii genetického materiálu vírusu. Skratka RT-PCR znamená polymerázovú reťazovú reakciu s reverznou transkripciou. Po výtere z nosohltana sa materiál musí spracovať laboratórne. Celý proces, od odobratia vzorky až po výsledok, trvá minimálne niekoľko hodín. ŠÚKL uvádza, že PCR diagnostika momentálne predstavuje najspoľahlivejšiu možnosť stanovenia vírusu. 

Na odhalenie nového KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

Antigénový test je založený na stanovení bielkoviny, ktorá sa nachádza v obale vírusu. Je citlivý v čase, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, teda tri až päť od nástupu prejavov ochorenia COVID-19. Rovnako ako pri PCR teste, aj pri tom antigénovom sa vzorka odoberá z nosohltana. Výhodou oproti PCR diagnostike je rýchlosť stanovenia výsledku, ktorá je asi do 15 minút. 

Na odhalenie nového KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Letisko M.R. Štefánika)

Pri protilátkových testoch sa stanovujú protilátky proti vírusu, ktoré vytvára imunitný systém organizmu v rámci obrannej reakcie na prítomnosť vírusu v tele. "Spustenie obrany organizmu trvá istý čas, preto protilátky - najskôr IgM, neskôr IgG - je možné stanoviť až po niekoľkých dňoch od prvých príznakov ochorenia," doplnil ústav s tým, že vzorka sa odoberá najčastejšie z krvi pacienta a výsledok je známy do niekoľkých minút.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


ŠÚKL doplnil, že v prípade potreby testovania je potrebné riadiť sa pokynmi príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, prípadne zamestnávateľa. Zároveň zdôraznil, že všetky typy testov, ktoré sú v súčasnosti na Slovensku a v Európskej únii registrované, sú určené na profesionálne použitie. "Je nevyhnutné, aby ich previedol a vyhodnotil príslušný zdravotnícky pracovník," dodal.

Viac o téme: TestovanieTestyKoronavírusPCR testyAntigénové testyProtilátkové testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu