Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Nový covidový pavilón v Ružomberku je prázdny: Ventilácie sú nefunkčné, tvrdí lekár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

RUŽOMBEROK - Podľa lekára Milana Kulkovského z Považskej Bystrice je situácia v nemocniciach mimoriadne hektická. Kulkovský je presvedčený, že infekčné oddelenia prestávajú zvládať nápor pacientov. Lekár upozornil aj na situáciu v ružomberskej nemocnici, ktorá sa pochválila novým pavilónom, no chýbajú v ňom kyslíkové rozvody.

Pavilón vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku pre pacientov s Covidom slávnostne otvorili začiatkom októbra. Ceremónie sa zúčastnil aj samotný minister obrany Jaroslav Naď. No aj napriek tomu, že pacientov pribúda, špeciálny pavilón je prázdny. Nie je totiž dostatočne vybavený.

„Vládni predstavitelia tam so slávou ukázali zrekonštruované priestory a nové prístroje, ktoré mali pomôcť infekčnému oddeleniu starajúcemu sa najmä o pacientov z Oravy. Aká je realita? V týchto priestoroch chýbajú rozvody kyslíka. Nové ventilátory sú teda nefunkčné,“ upozornil Milan Kulkovský, ktorý je primárom interného oddelenia v nemocnici v Považskej Bystrici.

KORONAVÍRUS Čaká nás plošné testovanie? Vláda má v pláne nákup veľkého množstva materiálu

"Infekčné oddelenia na celom Slovensku prestávajú zvládať nápor pacientov, títo už zostávajú ležať na neinfekčných oddeleniach, kde nie je možné zabezpečiť adekvátnu izoláciu a včasnú špecifickú liečbu. Mnohé nemocnice odkladajú plánované a neakútne výkony. Aj keby sme hneď do všetkých nemocníc rozdali po 100 ventilátorov, nemá ich kto ovládať. Vojaci môžu obsluhovať telefóny pri trasovaní, ventilátor ale neobslúžia. Odborníkov je žalostne málo a niektorí z nich sú tiež nakazení," napísal primár s tým, že nestraší, len popisuje realitu.

Nemocnica sa bráni

Podľa hovorkyne nemocnice v Ružomberku, nie je pravda, že sú ventilátory nefunkčné. "Prístroje určené na ventiláciu pacientov v novom pavilóne boli zakúpené s takými vlastnosťami, aby sa s nimi dalo pracovať aj pri napájaní na kyslíkové fľaše. Sú teda plne funkčné aj bez rozvodov kyslíka,“ reagovala pre denník Pravda Petra Dišková. Dodala, že personálne aktuálnu situáciu zvládajú.

Kulkovský však aj napriek tomu tvrdí, že si stojí za tým, že ventilátory v budove bez kyslíkových rozvodov sú prakticky nefunkčné.

"Ventilátor spotrebuje obrovské objemy kyslíka, už len logistika neustáleho vymieňania kyslikových bômb od lôžka k lôžku je nepredstaviteľná. Jednoducho nemôžme akceptovať a tolerovať vyše miliónovú investíciu do niečoho, čo nespĺňa štandardy 21.storočia. Nerekonštruovali predsa poľnú nemocnicu! Pacient s Covid-19, ktorého stav si vyžaduje hospitalizáciu potrebuje kyslík. Ak tu chceme behať s kyslikovými bombami a tváriť sa, že je to v poriadku, na medicínu sa len hráme. Toto je ta príprava na druhú vlnu?" pýta sa lekár.

Podľa ministra je pavilón plne funkčný

K pavilónu v Ružomberku sa už vyjadril na sociálnej sieti aj minister obrany Jaroslav Naď. "Čo sa týka nového COVID pavilónu, ten je plne funkčný a aktuálne je v ňom už viac ako desať pacientov, do konca dňa to bude minimálne 25," uviedol šéf rezortu. Jedna vec však chýba a je dorábaná dodatočne. "Rozvod kyslíka zatiaľ v pavilóne nebol nainštalovaný, pretože s ním pôvodný projekt nepočítal. Aj na tom však už pracujeme," doplnil Naď.

Ďalšie plány rezortu

Rezort obrany má pre zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku pre COVID-19 podľa vlastných slov pripravené aj ďalšie plány. Jedným z nich je tzv. izolátor s poľnou nemocnicou v Lešti. "Ministerstvo obrany SR nateraz v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi. Jedným z nich je aj izolátor, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s koronavírusom v priestoroch CV Lešť," informoval minister Naď.

Ako šéf rezortu priblížil, Ozbrojené sily SR pomáhajú intenzívne priamo v teréne aj dnes. Aktuálne je na plnenie rôznych potrebných úloh nasadených 567 profesionálnych vojakov v 28 nemocniciach, 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 19 mobilných odberových miestach po celom Slovensku. Rezortná Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má po reprofilizácii pre pacientov s COVID-19 vyhradených 106 lôžok, pričom takmer 50 z nich je ešte voľných. „Ak by sa situácia rapídne zhoršovala a došlo k naplneniu aj tejto nemocnice, budeme siahať na ďalšie naše kapacity,“ povedal minister J. Naď.

KORONAVÍRUS Nový covidový pavilón
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V tejto súvislosti informoval, že Ozbrojené sily SR disponujú cca 450 zdravotníckymi pracovníkmi, kapacitami v rámci Centra výcviku Lešť a jednou poľnou chirurgickou nemocnicou, ktorá je primárne určená na liečenie bojových zranení a polytraum, ako aj ďalších chirurgických výkonov. Vzhľadom na to jej kapacita predstavuje 30 lôžok s krátkodobou možnosťou navýšenia na 40 lôžok.

Časť z nej je už nasadená na podporu ÚVN v Ružomberku. V prípade realizácie operačného plánu IZOLÁTOR by však bola komplexne rozložená v priestoroch Centra výcviku Lešť, ktorého kapacity predstavujú možnosť izolácie pre celkovo do 1500 nakazených osôb. „Samozrejme, v rámci Centra výcviku Lešť by sme poskytli izoláciu a zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí by mali určitý priebeh ochorenia a samozrejme, tie najťažšie prípady by zostávali v nemocniciach. Do takýchto alternatívnych riešení by išli primárne stredne ťažké prípady,“ priblížil minister J. Naď.

Viac o téme: NemocnicaKyslíkPacientiRužomberokKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu