Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budaj apeluje na predstaviteľov MPRV: V Bruseli majú obhajovať envirociele

Minister životného prostredia Ján Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zmena poľnohospodárskej politiky je pre zachovanie biodiverzity a splnenie klimatických cieľov nevyhnutná. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Apeluje na predstaviteľov slovenského agrorezortu, aby počas rokovaní v Bruseli obhajovali environmentálne ciele v poľnohospodárskej politike.

Slovensko potrebuje podľa Budaja moderné poľnohospodárstvo, ktoré chráni prírodu a zabezpečí zdravé potraviny. "Preto apelujem na rezort pôdohospodárstva, aby počas rokovaní na európskej úrovni presadzoval nastavenie dotácií pre farmárov tak, aby viac zohľadňovali ochranu biodiverzity, opeľovačov a zachovanie živej krajiny,“ hovorí. Envirorezort opakovane predstaviteľom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tlmočil pripomienky k novej poľnohospodárskej politike a nastaveniu platieb pre farmárov, tvrdí odbor komunikácie envirorezortu.

Uvádza, že mnohé krajiny zápasia s nevhodným obhospodarovaním pôdy, odlesňovaním, nadmerným spásaním, neudržateľnými postupmi poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, ale aj stavebnými činnosťami či stratou priepustnosti pôdy. Ministerstvo životného prostredia podporuje také riešenia pre ochranu a manažment krajiny, ktoré pomôžu v boji proti suchu a chemizácii prostredia a zabezpečia ekologickú stabilitu krajiny. Za kľúčové považuje ministerstvo zastavenie používania zbytočnej agrochémie a nebezpečných pesticídov, vytváranie priestoru pre biodiverzitu, medonosné lúky, podporovanie extenzívnej pastvy v chránených územiach, častejšie striedanie vhodných plodín a obmedzenie monokultúry. Nová poľnohospodárska politika by tiež mala podporovať farmárov, ktorí sa k prírode správajú ohľaduplne.

"K zmene poľnohospodárskej politiky a skutočnej podpore malých farmárov sa zaviazala vláda SR aj vo svojom programovom vyhlásení," uzavrelo ministerstvo. V najbližších dňoch sa bude v Bruseli rozhodovať o nastavení Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 na úrovní ministrov pre pôdohospodárstvo. Od jej uplatňovania má závisieť napĺňanie klimatických cieľov z Európskej zelenej dohody a zachovanie biologickej rozmanitosti, pripomína odbor komunikácie. Ochranári, poľovníci, farmári, včelári aj neštátni vlastníci lesa žiadajú "ozelenenie" vidieka pre prírodu a ľudí. V memorande "Za zdravú krajinu" apelujú na vládu SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Signatári kritizujú Spoločnú poľnohospodársku politiku Európskej únie, ktorej nevhodné nastavenie spôsobuje úbytok biodiverzity.

Viac o téme: ObhajobaBruselJán BudajEnvirociele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu