Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadne rokovanie vlády: V boji s KORONAVÍRUSOM nasadili Matovičovci armádu

Igor Matovič, Jaroslav Naď a Marek Krajčí Zobraziť galériu (26)
Igor Matovič, Jaroslav Naď a Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia ohľadom šírenia infekcie Covid-19 je už tak vážna, že vláda sa rozhodla zvolať mimoriadne rokovanie. Tej už zjavne s pribúdajúcimi stovkami prípadov denne dochádza trpezlivosť a siahnu po ďalšom zásadnom kroku. Aktuálny vývoj bude korigovať za pomoci členov armádnych zložiek! Podrobnosti prezradil premiér Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď a minister zdravotníctva Marek Krajčí na doobednom tlačovom brífingu.

Vyplýva to z vládneho návrhu, ktorý majú práve v týchto chvíľach na stole na Úrade vlády. "Aktuálny nepriaznivý vývoj krízovej situácie súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky si vyžaduje zapojenie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky aj na podporu v oblasti zdravotníctva," píše sa v návrhu. Pomôcť regionálnym hygienikom pri zvládnutí lokálnych ohnísk nákazy, pri otestovaní obyvateľstva i pri zabezpečení chodu nemocníc pomôže 267 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.

VIDEO Tlačový brífing vlády:

Vláda povoláva do boja s koronavírusom armádu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O armádu požiadal Krajčí, nové testy prídu už začiatkom týždňa

Na tlačovej konferecnii priznal minister Krajčí, že vládu o túto pomoc požiadal on sám, keďže situácia je čoraz horšia. "Vznikajú lokálne ohniská nákazy, kde máme enormné množstvo nákazy, preto budeme armádu používať aj pri testovaní nových antígénových testov," povedal Krajčí s tým, že testy sa očakávajú na budúci týždeň v utorok.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vojaci boli súčinní už počas prvej vlny. Teraz toto obdobie zrejme opäť prichádza. Potvrdzujem, že Marek Krajčí požiadal o vyčlenenie 1500 jednotiek armády na pomoc hygienikom," potvrdil šéf obrany Jaroslav Naď, ktorý dodal, že niektoré z nich pôjdu podľa očakávania do oblasti Oravy.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas. Z materiálu vyplýva, že sa navrhujú posilniť regionálne úrady verejného zdravotníctva a podporiť vybrané zdravotnícke zariadenia vyčlenením do 1500 profesionálnych vojakov za účelom organizačnej a administratívnej podpory v období do 31. decembra 2020.

Ide o problém, varuje Matovič

Problém je podľa Matoviča veľmi veľký. "Je to 75-percentný nárast oproti minulému týždňu," povedal Matovič k dnešným viac ako 1100 novým prípadom koronavírusu. Poďakoval Krajčímu, že dokázal úrady pripraviť podľa vlastných slov na viac ako 30-násobnú druhú vlnu, než ako očakávali. "Toto je odkaz pre všetkých kuvikov, ktorí sa pýtali, čo robila vláda v lete. Toto je jeden z mnohých výsledkov," povedal Matovič.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kde sa objavia vojaci, miesto pôsobenia bude podľa situácie

Vojaci nateraz posilnia regionálne úrady verejného zdravotníctva, nemocnice a nasadia tiež odberové tímy. Návrh ministra obrany SR Jaroslava Naďa dnes schválila vláda SR. „Platí, že Ozbrojené sily SR sú tu pre svojich občanov vždy, keď to potrebujú - opäť budú pomáhať aj pri zvládaní nepriaznivej situácie s koronavírusom. Nateraz máme od ministerstva zdravotníctva požiadavku na vyčlenenie približne 350 vojakov, ktorí budú pomáhať pri dohľadávaní kontaktov, s odbermi vzoriek na testovanie, ako aj s poriadkom v nemocniciach postupne už od soboty. Aktuálne budú pôsobiť prioritne na Orave, kde je v súčasnosti situácia najhoršia, ale budeme flexibilne reagovať podľa aktuálnej potreby,“ priblížil šéf rezortu obrany.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Konkrétne miesto a čas použitia, počet vyčleňovaných profesionálnych vojakov, ako aj a ich materiálno-technické vybavenie sa budú odvíjať od aktuálnej požiadavky zo strany  Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Zapojiť chcú až 1500 vojakov

Vláda chce podľa návrhu využiť zákonnú možnosť použitia ozbrojených síl Slovenskej republiky na odstraňovanie následkov núdzového stavu. Pôjde o zameranie na posilnenie regionálnych úradov verejného zdravotníctva a na podporu vybraných zdravotníckych zariadení. Možno teda predpokladať, že armáda bude nápomocná pri úkonoch v nemocniciach a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na Orave je situácia vážna

V návrhu sa tiež uvádza, že predložený materiál nemá vplyv na: "rozpočet verejnej správy, na podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, vplyvy na životné prostredie, na informatizáciu spoločnosti, vplyvy na služby verejnej správy pre občana a ani vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu."

Keďže ale situácia v regióne Oravy je viac ako kritická, možno predpokladať, že armádne zložky začnú konať práve tam. Okres Tvrdošín je totiž v týchto chvíľach jedným z najviac postihnutých okresov z hľadiska šírenia Covid-19 v Česko-Slovensku. Viac zrejme prezradí až vládna trojka na rannom tlačovom brífingu o 10:00 v podobe premiéra Igora Matoviča, ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Vládu môže vystriedať minister obrany s hlavným hygienikom

Predložený materiál už je podľa vládneho webu schválený a možno predpokladať, že riadenie chodu krajiny v kontexte pandémie už nebude spadať pod vládu ako takú, ale kompetencie môžu odteraz mať hlavný hygienik z ÚVZ Ján Mikas a minister obrany Jaroslav Naď.

Mimoriadne rokovanie vlády: V
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VládaArmádaIgor MatovičKoronavírusMimoriadne zasadanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu