Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Akú pomoc možno očakávať od štátu: Veľký PREHĽAD úľav v dôsledku pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V dôsledku zhoršujúcej sa situácie pandémie nového koronavírusu sa aj mierne zmenili pravidlá pri poskytovaní pandemickej OČR či iných úľav. Okrem toho, že denne pribúdajú stovky nových prípadov, nie je jasné, kedy sa objaví certifikovaná vakcína a preto je dôsledne venovať pozornosť aj tejto problematike. Prinášame preto prehľad toho najdôležitejšieho v poskytovaní sociálnej pomoci počas pandémie.

Na detaily o poskytovaní pomoci sme sa pýtali priamo Sociálnej poisťovne, ktorá cez svoju hovorkyňu Janu Hrabkovú poskytla dôležité informácie.

Poisťovňa pritom zdôrazňuje, že zákon o sociálnom poistení pri nárokovaní sa na dávku nerozlišuje to, či je niekto zamestnanec alebo dohodár či živnostník (resp. dobrovoľne nemocensky poistený). "Pre všetky tieto skupiny platia v zásade rovnaké zákonné podmienky, ktoré musia splniť, aby im Sociálna poisťovňa mohla priznať a vyplácať pandemickú OČR," uvádza Hrabková.

Dve zásadné podmienky

1. V čase žiadosti o dávku musia byť nemocensky poistení alebo sa nich vzťahovať ochranná lehota (ľudovo povedané musia pracovať a odvádzať poistné). Jediná odlišnosť je v tom, že na rozdiel od zamestnanca živnostník alebo iná samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), resp. dobrovoľne poistený nesmie mať dlh na sociálnom poistení vyšší ako 5 eur. Pri dobrovoľne poistenej osobe okrem toho platí, že musí byť nemocensky poistená najmenej 270 dní pred vznikom dôvodu na poskytnutie dávky.
 
2. Dané predškolské/školské zariadenie musí byť uzavreté na základe rozhodnutia príslušného úradu (rozhoduje zriaďovateľ zariadenia, hygiena; nie Sociálna poisťovňa).

Kto všetko má na pandemické ošetrovné nárok

Nárok na pandemické ošetrovné majú nemocensky poistené osoby (rodičia, náhradní rodičia, osvojitelia a vybrané dospelé osoby), ktoré počas krízovej situácie (od 12. marca 2020 do jej skončenia) súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 ošetrujú choré dieťa alebo sa starajú o zdravé dieťa alebo určenú kategóriu dospelých osôb.

KORONAVÍRUS Akú pomoc možno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pandemické ošetrovné sa na rozdiel od nepandemického ošetrovného poskytuje počas celej krízovej situácie, t. j. jeho poskytovanie nie je obmedzené na 10 dní.
 
V tomto prípade zároveň Sociálna poisťovňa všetkých poistencov vyzýva, aby pri žiadosti o pandemické ošetrovné využívali predovšetkým elektronickú formu komunikácie. Táto cesta urýchli spracovanie ich žiadosti v Sociálnej poisťovni, čo je dôležité najmä v čase pandémie, keď sú zamestnanci pobočiek maximálne vyťažení a poistenci očakávajú vyplatenie dávky čo najskôr.

Karanténna PN

Zamestnanci alebo živnostníci, ktorí spĺňajú podmienky majú stále nárok na nemocenské, ktoré môžu požiadať od štátu formou pandemického nemocenského. "Sociálna poisťovňa po podaní žiadosti o nemocenské, vydá písomné rozhodnutie o nároku na túto dávku. Ak poistencovi (zamestnancovi, SZČO, dobrovoľne poistenej osobe) nárok na nemocenské vznikne, následne začne Sociálna poisťovňa vyplácať PN od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá vznikla pre karanténu alebo izoláciu," píše na svojej stránke Sociálna poisťovňa. Výška pandemického ošetrovného je približne 70% čistej mzdy (pre poistenca s priemernou mzdou). Za deň je to 55% denného vymeriavacieho základu určeného najviac z dvojnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Odklad odvodov pre Sociálnu poisťovňu

V tejto téme už nie sú správy také optimistiké, pretože úľava na odklad splátok pre Sociálnu poisťovňu, ktorú mohli využiť živnostníci a firmy sa skončila koncom júla. V tomto prípade už bolo potrebné uhradiť poistenie za august s príchodom septembra.

Je tu ale svetielko na konci tunela, ktoré tkvie v tom, že odvody nie je nutné platiť ihneď, ale je možné počkať do konca roka.

Odklad preddavkov na dane z príjmov

Ani v tomto prípade už nie je možné odkladať neodvratné, pretože o tzv. "konci pandémie" v oblasti daní z príjmov rozhodlo ministerstvo financií ešte minulý mesiac. Lehoty, ktoré sa k tejto problematike viažu teda plynie už len do konca októbra. S príchodom novembra teda musia podnikatelia opäť začať platiť preddavky po vzore daňového priznania pričom sa neberie ohľad ani na pokles v oblasti tržieb.

Na niektoré úľavy ľudia stále majú nárok

Po tom, čo všetko už v platnosti nie je, je potrebné spomenúť aj to, o čo ešte stále možno požiadať. Prvou vecou je napríklad dotácia na nájom od štátu. Je ale potrebné sa dohodnúť s prenajímateľom a spoločne požiadať o pomoc štát. Podmienka je ale následná zľava z nájomného. Termín beží do 30. novembra 2020, kedy možno podávať žiadosti. Viac k tejto problematike a hlavne k obdobiu poskytovania dotácie píše ministerstvo hospodárstva na svojej webstránke.

Príspevky pre zamestnávateľov

Trvá tiež poskytovanie prvej pomoci od štátu pre živnostníkov a zamestnávateľov. V tomto smere rozhoduje ministerstvo práce. V prípade živnostníkov ide o nárok na príspevok v prípade poklesu tržieb. V dôsledku zhoršujúcej sa situácie v oblasti pandémie posunulo aj ministerstvo tento termín na neskôr, a to do 31. decembra 2020.

Rovnako sa toto týka aj zamestnávateľov, ktorí chcú požiadať o príspevok na mzdy. Ide o najviac 880 eur mesačne na jedného zamestnanca, pričom je toto možné korigovať aj s prihliadnutím na pokles tržieb firmy. 

KORONAVÍRUS Akú pomoc možno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcú zamestnávatelia vyšší príspevok na mzdy zamestnancom, tie poskytuje štát tým zamestnávateľom, ktorí museli ukončiť podnikanie v dôsledku nariadení od štátu. Tu ide až o príspevok 1100 eur mesačne na zamestnanca.

V prípade dohodárov ide o výšku pomoci 210 eur. V tomto prípade je nutné predložiť platnú zmluvu o dohode, pričom žiadateľ ale nesmie zarábať už nikde inde alebo poberať dôchodok. Aj v tomto prípade je lehota na požiadanie o príspevok do konca roka 2020.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaOČRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu