Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové reformy majú aj svojich odporcov: Predsedovi výboru pre hospodárske záležitosti chýba niekoľko vecí

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský
Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Pozemková reforma či investície do ekologickej infraštruktúry, napríklad vodovodov a kanalizácií sú témy, ktoré v reformnom pláne chýbajú predsedovi Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Petrovi Kremskému (OĽANO). Reagoval tak na dokument Moderné a úspešné Slovensko, ktorý v pondelok (5. 10.) predstavil jeho stranícky kolega minister financií Eduard Heger.

Dokument podľa Kremského obsahuje zmeny, ku ktorým EÚ Slovensko vyzýva už dlhé roky. "Doterajšie vlády ich však ignorovali, prípadne o nich roky iba hovorili bez praktických krokov," povedal Kremský.

Osem hlavných oblastí v materiáli je však podľa neho vybraných správne. "Za najdôležitejšie považujem zelenú ekonomiku, digitalizáciu či vzdelávanie. Verím, že vo verejnej diskusii sa podarí spresniť a doplniť opatrenia v jednotlivých oblastiach tak, aby táto vízia viedla Slovensko k lepšiemu životu pre všetkých jeho obyvateľov i návštevníkov," reagoval Kremský. Dodal, že v dokumente sú oblasti, ktoré by bolo treba doplniť alebo zvýrazniť.

Ministerstvo financií v pondelok predstavilo dokument pozostávajúci z ôsmich oblastí, v ktorých sú zadefinované potrebné reformy. V súčasnosti sa Slovensko nachádza vo fáze prípravy plánu obnovy, ktorý čerpá z dokumentu Moderné a úspešné Slovensko. Definitívny plán obnovy musí byť predložený Európskej komisii (EK) najneskôr do 30. apríla 2021, avšak najskôr až po schválení príslušnej legislatívy na európskej úrovni, čo by malo byť v januári 2021.

Viac o téme: ReformaNRPeter KremskýEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu