Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cez víkend pribudlo zatiaľ najviac prípadov KORONAVÍRUSU! Pribudli aj nové ohniská: Bardejov zatvára školy

Testovanie v Bardejove Zobraziť galériu (3)
Testovanie v Bardejove (Zdroj: TASR/HaZZ)

BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali v sobotu spolu 818 nových potvrdených prípadov koronavírusu z celkovo niečo vyše 8 500 laboratórnych vyšetrení. Prevažne ide o dohľadané kontakty v starších ohniskách, no pribudli aj novšie.

Početnejšie prípady ochorenia zaznamenali regionálne úrady v Bratislave, Dolnom Kubíne, Bardejove, Humennom, Nitre, Prievidzi, Senici, Martine, Nových Zámkoch, Starej Ľubovni a Svidníku.

Regionálne úrady registrujú dohľadané kontakty v starších i novších ohniskách

RÚVZ Dolný Kubín, RÚVZ Humenné, RÚVZ Prievidza, RÚVZ Senica (okres Senica, Skalica), RÚVZ Svidník (okres Stropkov, Svidník), RÚVZ Martin: Prevažne ide o dohľadané kontakty potvrdených prípadov, ktoré pochádzajú zo svadieb, osláv, rôznych návštev, škôl, pracovísk, aj zdravotníckych zariadení.

Cez víkend pribudlo zatiaľ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

RÚVZ Prievidza zatiaľ nehlási ďalšie nové prípady COVID-19 v súvislosti so zariadením sociálnych služieb (o výskyte COVID-19 v ZSS sme informovali včera).

RÚVZ Košice: Ide najmä o aktívne dohľadané prípady. Epidemiológovia sledujú a prešetrujú viacero ohnísk nákazy, ide o pracovné, športové aj umelecké kolektívy.

Krízový štáb v Bardejove zatvoril školy

RÚVZ Bardejov: Významný nárast prípadov COVID-19 spájajú epidemiológovia najmä so svadbami a rodinnými oslavami. Infekcia sa podľa všetkého rozšírila prostredníctvom ľudí, ktorí sa zúčastnili či podieľali hneď na viacerých takýchto podujatiach s početnou účasťou. Ochorenie sa objavilo aj u učiteľov a žiakov.

Cez víkend pribudlo zatiaľ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Lokálny krízový štáb na základe toho rozhodol na desať dní zatvoriť školy v pôsobnosti mesta, cieľom je spomaliť prudké šírenie vírusu. Je preto kľúčové, aby boli deti nasledujúcich desať dní v domácej izolácii a nefungovali takpovediac v prázdninovom režime," informuje ÚVZ SR. 

RÚVZ Stará Ľubovňa: Po tom, čo sa ochorenie potvrdilo v dome seniorov už boli pretestovaní všetci klienti aj personál. Spomedzi klientov boli pozitívni traja, medzi zamestnancami je 9 aktívnych prípadov. Postupuje sa podľa opatrení, infikovaní klienti sú v izolácii a stará sa o nich vyčlenený personál.

RÚVZ Nové Zámky: Ide o úzke kontakty jednotlivých potvrdených prípadov COVID-19. Počet pozitívne testovaných osôb za včerajší deň sa v zariadení sociálnych služieb v okrese Nové Zámky nezmenil.

RÚVZ Nitra: Opäť ide o dohľadané rodinné kontakty a kontakty zo svadieb, vyskytujú sa aj prípady súvisiace so športovými klubmi, školami a pracoviskami. Vo viacerých prípadoch sa v súčasnosti uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie.

Počet prípadov bude rásť

Prevažnú časť prípadov tvoria dohľadané kontakty zo starších i novších ohnísk nákazy, ale aj jednotlivých prípadov koronavírusu. "Kontakty pozitívne testovaných osôb regionálne úrady naďalej aktívne dohľadávajú, preto predpokladáme, že pozitívne testovaných osôb bude v tejto súvislosti rásť," uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Ochorenie bolo v menšej miere potvrdené aj v rámci importov zo zahraničia a rovnako aj u osôb s klinickými príznakmi, ktoré iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára. "Rešpektovanie opatrení a nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov od cudzích ľudí a umývanie či dezinfekcia rúk sú nosným pilierom ochrany nášho zdravia," pripomína úrad.

Viac o téme: OhniskáBratislavaSlovenskoRÚVZKoronavírusRegionálne úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu