Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Trestné činy spáchané v čase núdzového stavu treba posudzovať individuálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Trestné činy spáchané v čase núdzového stavu majú orgány činné v trestnom konaní posudzovať individuálne. Skúmať by mali, či k protiprávnemu konaniu došlo na mieste, na ktoré sa núdzový stav vzťahuje. Vyplýva to z usmernenia, ktoré vydala Generálna prokuratúra (GP) SR. Za trestné činy spáchané v čase krízovej situácie, teda núdzového stavu, možno uložiť prísnejšie tresty.

Pri posudzovaní trestného činu treba zohľadniť nielen vyhlásenie núdzového stavu a súvisiace nariadenia vlády, ale aj konkrétne príkazy príslušných orgánov, ktoré budú na základe nich vydávané, prípadne ďalšie právne predpisy prijaté v čase núdzového stavu, ktorými môžu byť uložené povinnosti či obmedzenia, alebo iné opatrenia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

 „Ako príklad možno uviesť miesto, kam bude distribuovaná pitná voda príslušnými subjektmi, či miesto budovy pracoviska osôb, ktorým bude nariadená pracovná povinnosť a podobne,“ uvádza sa v usmernení.

Na Slovensku platí od 1. októbra núdzový stav, zatiaľ na 45 dní. Vláda ho vyhlásila v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s pandémiou nového koronavírusu v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Viac o téme: Trestné činyNúdzový stavSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu